Leraren op basisscholen hebben vandaag de dag moeite met het belabberde handschrift van kinderen. Dat zegt Platform Handschriftontwikkeling. De club vraagt aandacht voor schrijven met de hand, want met de komst van het digitale tijdperk wordt dat steeds minder gedaan.

En dat kinderen beroerd schrijven blijkt wel uit de foto bij het artikel.

Handschrift van een 11-jarige

De belabberde tekstjes worden op twitter veel gedeeld.  Zo zegt Remco Breuker 'dat het lezen van 13de eeuwse Koreaanse handschriften soms nog makkelijker is dan handgeschreven tentamens nakijken.'

John Hancock: Boegbeeld van het schoonschrift

De Internationale Dag van het Handschrift wordt sinds 1977 gehouden en altijd op 23 januari, want dit is de geboortedatum van John Hancock. De man die in de 18e eeuw de eerste Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring tekende. En met zijn prachtige handtekening is hij een boegbeeld geworden voor het schoonschrift. Maar van schoonschrift is vandaag de dag geen sprake meer, vindt dus Platform Handschriftonwikkeling en dat is erg. Ook hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder vindt het belangrijk dat kinderen weer leren om met de hand te schijven. "Bij het met de hand schrijven moet je veel meer acties ondernemen. Ruimtelijke informatie verwerken. Zelf de letters maken. Daar doen grote delen van de hersenen aan mee. Met andere woorden: kinderen die schrijven onthouden dingen beter dan kinderen die typen."

'Je motoriek verbetert en kunt sneller denken'

Met de komst van iPad-onderwijs worden bijvoorbeeld aantekeningen niet meer op het kladblok geschreven, maar netjes getikt op een laptop. Scherder pleit daarom voor schrijfblokken terug in de collegezaal. "Je moet je meer inspannen als je schrijft, waardoor je meer met de stof bezig bent. Je onthoudt het beter. En je wordt niet afgeleid, omdat je aan het googelen en twitteren bent. Het is belangrijk voor je hersenontwikkeling. Door te schrijven worden er in je hersenen allemaal verbindingen gelegd, tussen je linker- en rechterhersenhelft. Ook je motoriek verbetert en je kunt sneller denken."

audio-play
Erik Scherder en waarom schrijven met de hand beter is

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.