Stapels houten vlonders en de grootste tenten die je je kunt voorstellen: je vindt ze niet op festivals deze zomer, maar in de opslag van tentenbouwer Martijn van den Broek in Bladel. Er mag langzaam weer meer, maar vergunningen worden niet afgegeven.
"Hier ligt ongeveer 75.000 vierkante meter vloer", vertelt Van den Broek van Van Han Tent en Podia. "Dat zou dit weekend allemaal weg moeten zijn geweest en op festivals in Nederland en België moeten liggen. Ook op het buitenterrein staan zoveel spullen dat we 450 vrachtwagentrailers nodig zouden hebben, mochten we alles in één keer weg moeten brengen."
Maar op drie plekken werk
Alles had ook weg moeten zijn. Maar in plaats daarvan heeft hij nu alleen een podium staan in de Ardennen bij een glamping van Tomorrowland, een plateau bij Roda JC ter uitbreiding van het terras en een tent bij een lokaal bungalowpark.
En dat terwijl er vanaf 1 juli weer veel meer mogelijk is. De coronamaatregelen zijn versoepeld en er is geen maximaal aantal bezoekers meer, mits iedereen 1,5 meter afstand kan houden. "Er kan van alles, maar er moeten wel vergunningen worden verleend voordat wij iets kunnen doen", zegt Van den Broek.
Geen vergunning voor Pride
"We zouden nu voor de Pride in Amsterdam vloeren gaan leggen zodat mensen met 1,5 meter afstand op het terras kunnen zitten. Maar het gemeentebestuur heeft uiteindelijk toch besloten om dat evenement op het laatste moment te cancelen, omdat het toch te druk werd in de stad."
En dat terwijl het helemaal rond was. "De artiesten, het financiële plaatje, de organisatie, iedereen stond klaar. Maar als er geen vergunning verstrekt wordt, is er voor ons geen werk." Een dag van tevoren werd het afgezegd.
Geen vergunningen op lokaal niveau
En zo'n afzegging op het laatste moment door het ontbreken van de vergunning is geen incident. "Vorige week zouden we 3 projecten doen die op het laatste moment allemaal gecanceld zijn." Maar Can den Broek ziet juist veel initiatieven die volgens hem best door zouden kunnen gaan. "Bijvoorbeeld de drive in-bioscoop. Ik denk dat je geen coronaveiliger evenement kunt hebben."
Toch kon dat tot afgelopen weekend nog nergens in Nederland doorgaan. "En dat had niet te maken met de regelgevingen vanuit het landelijke beleid, maar met de interpretatie van de regels op lokaal niveau. We moeten echt zorgen dat er weer dingen kunnen. We krijgen af en toe aanvragen, maar het is dan te hopen dat mensen vergunningen kunnen krijgen."
Noodplan van vorige crisis
Tot nu toe kostte het Van den Broek 5 miljoen euro omzet. Door de NOW-regeling heeft hij nog geen van zijn 35 fulltimers hoeven te ontslaan. "Die staan nu niet bij het UWV aan de deur, dus dat is goed." Van den Broek doet er alles aan om zijn medewerkers aan het werk te houden. "In de bouw, op de vrachtwagen, we zijn betonnen fietspaden aan het leggen, zonnepanelen aan het leggen."
De ondernemer heeft in het verleden zijn lesje geleerd. Door de mond-en-klauwzeercrisis in 2001 viel zijn omzet met 80 procent terug. "De lokale katholieke plattelandsjongeren organiseerden evenementen en dat kon toen ook niet doorgaan door de transportverboden. We hebben destijds een noodplan gemaakt, mocht het nog een keer gebeuren. Dat hebben we nu meteen snel uit de kast getrokken."
Direct naar de bank
En punt 1 van dat noodplan werd snel in de praktijk gebracht. "In de week na carnaval hebben wij direct een gesprek met de bank aangevraagd, toen er op dat moment nog geen corona was in Nederland. De bank verklaarde ons op dat moment voor gek en vroeg waar wij ons druk over maakten. Maar in Italië ging het toen al helemaal los. Wij wisten op basis van de MKZ-crisis dat een epidemie of pandemie vergaande gevolgen heeft voor onze sector."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.