Veel huizen die door aardbevingen beschadigd zijn geraakt en versterkt moeten worden, zijn nog niet hersteld. De Vereniging Eigen Huis pleit voor een bouwbudget voor gedupeerden zodat ze het zelf kunnen regelen.

De vereniging voor huiseigenaren vindt dat het niet goed gaat met de versterkingsoperatie in Groningen. "Bewoners komen in een eindeloze procedure terecht: inspectie, opnieuw inspectie, eerst wel versterkt en dan weer niet", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Je wordt er helemaal horendol van."

Nu wel veilig?

Omdat besloten is de gaswinning eerder af te bouwen, is volgens de NAM bij veel huizen versterking niet meer nodig. Terwijl bewoners uit het aardbevingsgebied eerder wél gehoord hebben dat ze in aanmerking komen voor versterking.

"Dat roept de vraag op: zijn de huizen dan nu ineens wel veilig?", zegt De la Porte. "Niemand garandeert namelijk dat de bevingen stoppen."

Contactgegevens kwijt

Een van de bewoners die al jarenlang wacht op duidelijkheid over versterking is Annette Sins. Ze woont in een landelijke boerderij in Loppersum, midden in het aardbevingsgebied. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar op verschillende plekken in het huis is de schade van de bevingen goed te zien.

"Eind november vorig jaar kreeg ik een brief dat mijn huis in aanmerking kwam om versterkt te worden. Begin van dit jaar zouden ze contact met mij opnemen, maar dat is nog niet gebeurd. Ik kreeg wel een brief op 4 juni, dat ze mijn contactgegevens kwijt waren."

Regie in eigen handen

Om het proces sneller te laten verlopen, pleit de Vereniging Eigen Huis voor een bouwbudget. "Bewoners kunnen dan zelf weer de regie in handen nemen en hoeven niet te wachten op overheidsinstanties. Ze maken een plan en krijgen op basis van de offerte van een aannemer een budget om het huis te versterken", legt De la Porte uit. "Dat bespaart een heleboel onderzoekskosten en zo kunnen huizen sneller versterkt worden."

Sins kan zich voorstellen dat dat voor veel mensen een oplossing is. "Als mensen het zelf willen regelen, geef ze een zak geld en laat ze beginnen." Zelf heeft ze met een drukke baan meer behoefte aan begeleiding, maar hoopt wel dat dat snel komt. "Alles gaat hier moeilijk en moeizaam. Soms gebeurt er maanden niks. Er moet eindelijk eens worden doorgepakt."

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.