Als het verstevigen van huizen die zijn aangetast door de aardbevingen in Groningen op dit tempo doorgaat kan het nog 20 jaar duren. Dat is de conclusie van een nieuw rapport. "De aanpak van het kabinet is echt failliet", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

De toezichthouder op mijnbouw (SodM) constateert in een evaluatie onder meer dat het ontbreekt aan een crisisaanpak. "Ook dit jaar werd maar een handvol huizen versterkt. Volstrekt onacceptabel", vindt het Nijboer, die zelf uit Groningen komt.

Lees ook

Loze beloftes

De afgelopen weken ging Nijboer langs bij mensen die werden getroffen door de aardbevingen in Groningen. "Sommige mensen weten al 2 jaar dat ze in een onveilig huis wonen en er gebeurt maar niks. Zij lopen helemaal vast in de versterking van hun huizen." Mensen zitten vast in procedures en raken daardoor de moed kwijt.

"Ik ben in Ten Boer, Woltersum, Appingedam, in Ten Post geweest: het is overal hetzelfde. De minister belooft elk jaar weer dat er busjes gaan rijden, en zegt: 'Het gaat nu écht gebeuren.'" Maar van die beloftes ziet het Kamerlid nog erg weinig terug. "Veilig wonen is een grondrecht, veilig wonen ook."

Omslachtig

De molen waar gedupeerden in terechtkomen is volgens het Kamerlid veel te omslachtig. "Als je schade hebt dan moet je naar een ander loket dan wanneer je huis versterkt moet worden omdat het onveilig is. Dat is echt onbegrijpelijk, want als je huis onveilig is dan is het vol met schade."

Van de 26.000 beschadigde woningen zijn er nu zo'n 1000 woningen verstevigd. Ingezette plannen om de verstevigingen te versnellen komen juist veel langzamer door dan bedoeld was, en dat levert eerder vertraging dan versnelling op.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer maakt zich hard voor de gedupeerden van de aardbevingen als gevolg van gaswinning in Groningen
Bron: ANP
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer maakt zich hard voor de gedupeerden van de aardbevingen in Groningen

In de steek gelaten

Huizen moeten juist sneller verstevigd worden, om zo ook het vertrouwen van de Groningers in de overheid terug te krijgen, zo zegt het SodM.

Nijboer ziet met lede ogen toe hoe zijn provinciegenoten mogelijk nog vele jaren te maken krijgen met de gevolgen van de boringen in zijn provincie. Hij vindt dat het kabinet Groningers in de steek laat. "Als dit in Amsterdam was gebeurd dan was hemel en aarde allang bewogen."

Lees ook

'Niemand breekt voor de lol zijn eigen huis af'

Volgens Nijboer is er ook een probleem in vertrouwen. "De overheid gaat uit van wantrouwen van Groningers. Er moet veel meer van vertrouwen worden uitgegaan." Hiermee doelt hij op claims van woningeigenaren die schade hebben geleden door de bevingen. "Alsof Groningers voor de lol hun eigen huis gaan afbreken en een nieuw huis wil opbouwen: dat doet niemand."

"Doordat er zoveel wantrouwen is en procedures zijn, en zoveel contra-experts en architecten moeten komen kijken naar de schade loopt het helemaal vast", zegt hij. Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook geld, weet Nijboer: "Een huis voor een ton versterken kost nu ook een ton aan alleen maar procedurekosten en technische kosten: dat is allemaal weggegooid geld."

Beluister hier het hele gesprek terug met Henk Nijboer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.