Een eigen vakantiehuisje in Zeeland of op de Veluwe klinkt veel mensen als muziek in de oren. De vraag naar vakantiewoningen nam de afgelopen jaren al toe en is door de coronacrisis helemaal enorm, in Zeeland zelfs zo groot dat er krapte ontstaat.
"We zien een enorme vraag naar recreatiewoningen", zegt makelaar Gert Joziasse uit Domburg. "En niet alleen bij ons kantoor, maar ook bij de collega's in de buurt. Er wordt veel verkocht." En dat is al een paar jaar bezig. "We hebben in 2019 15 procent meer recreatiewoningen verkocht dan in 2018."
Niet naar Spanje
Daar komt de coronacrisis nog eens bovenop. Het kan potentiële kopers net dat duwtje geven om over te gaan tot de aankoop. Joziasse: "Door corona is de vakantie naar Spanje geen vanzelfsprekendheid meer. Een vakantie in Zeeland in een eigen huisje is voor velen dan een mooi alternatief."
Joziasse heeft veel klanten uit België en Duitsland. Sinds het openstellen van de grenzen na de lockdown ziet hij dat de vraag naar (vrijstaande) recreatiewoningen met 40 procent is gestegen ten opzichte van 2019."
Lees ook
Hogere prijzen
Het aanbod van recreatiewoningen is kleiner dan de vraag. De prijzen schieten daardoor omhoog. Joziasse: "Hier in de buurt mag niet meer gebouwd worden, dus we kunnen niet voor meer aanbod zorgen. En dus stijgen de prijzen."
Makelaar Wilco Wisse uit Koudekerke beaamt dat. "De gemiddelde prijs voor een recreatiewoning is op dit moment bij ons vier ton. En die prijsstijging zien we al sinds 2012."
De cijfers
- In 2019 werden er ruim 4300 vakantiewoningen verkocht.
- Vooral de Waddeneilanden, de kustprovincies (waaronder dus Zeeland) en de Veluwe zijn geliefd.
- Met een gemiddelde vraagprijs van ongeveer 500.000 euro is Zeeland de duurste regio voor vakantiewoningen.
- De gemiddelde verkoopprijs lag in 2019 12 procent hoger dan het jaar daarvoor.
Bron: NVM
Belegging
Corona is niet de enige reden waarom mensen nu een vakantiehuis kopen. Joziasse: "Door de lage rente zien mensen dat hun spaarrekening niet rendeert. Dus wordt het rendement gezocht in stenen. De woning wordt deels voor eigen gebruik, maar zeker ook voor de verhuur gekocht."
De klantenkring van makelaar Wilco Wisse bestaat voornamelijk uit mensen die voor eigen gebruik een woning kopen. "De groep die een woning koopt als belegging is bij ons een stuk lager. Begrijpelijk, want de prijzen blijven stijgen. Voordat je belegging gaat renderen moet je je huis wel heel veel verhuren. Dat krijg je er soms bijna niet meer uit."
Geen nieuwe huizen
De prijsstijgingen beperken zich niet alleen tot de meeste geliefde Zeeuwse badplaatsen. "De kring wordt groter", zegt Joziasse. "Wij hebben een kantoor in Domburg en niet alleen in Domburg trekt de markt aan, ook in de omliggende dorpen en steden."
In Zeeland en de kust van Noord-Holland ontstaat krapte. Joziasse: "We hebben steeds meer moeite om huizen los te krijgen voor de verkoop. Er mag hier niet meer bijgebouwd worden. Potentiële verkopers houden hun huis liever vast en willen niet verkopen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.