Nederland kent een aantal steden en veel kleine dorpjes; maar zo’n vijftig procent woont er ergens tussenin, ze wonen in het zogenaamde Middenland. Met sociaal geograaf Josse de Voogd brengt EenVandaag ons eigen fly-over country in kaart. Want wie het Middenland wint, wint de verkiezingen.
Het Middenland zal de media niet snel halen, het lijkt ook erg op elkaar. Neem bijvoorbeeld Etten Leur of Schagen, het station ziet het er zelfde uit, en zo ook het winkelcentrum en het bedrijventerrein. Het ruikt en voelt hetzelfde, ook de wekelijkse markt ziet er ook precies hetzelfde uit. Ga naar die zelfde markt en je ziet: dit is Nederland.
Hoewel we het Middenland niet veel zien en horen woont ruim de helft van de Nederlandse kiezers daar. In het Middenland spelen ook andere problemen dan in de grote steden. Zo wonen er in de randgemeentes van Rotterdam, meer mensen dan ín stad. Toch gaat het maatschappelijke debat nooit over Capelle aan den IJssel. EenVandaag brengt de zorgen van de bewoners wél in kaart.
We kijken ook naar ruimtelijke en economische verschillen die het Middenland scheidt van de rest van Nederland. Waarom ervaren sommige Nederlands een veel groter gevoel van achtergang dan anderen? Hoe vertaalt zich dat naar stemgedrag?
Vanaf 13 februari in EenVandaag.
Over Josse de Voogd:
Josse de Voogd is electoraal geograaf en werkt als zelfstandig onderzoeker. Hij werkte onder andere voor de UvA en het Sociaal Cultureel Planbureau. Van zijn hand verscheen onder andere het boek ‘Bakfietsen en Rolluiken, de electorale geografie van Nederland’ (Bureau de Helling, 2011), een studie naar de electorale geografie van Europa ('Redrawing Europe's Map', World Policy Journal, 2014) en de publicatie 'Het ongelijkheidsdebat in land en stad' (Ministerie van Binnenlandse Zaken, 2015).
Bekijk ook de eerdere einderjaarsuitzending waarin we uitgebreid aandacht besteedden aan het Middenland:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.