Op donderdag 9 februari moeten de EenVandaag-journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser voor de Duitse rechter verschijnen wegens ‘huisvredebreuk’ bij Heinrich Boere, de veroordeelde Nederlandse oorlogsmisdadiger. Ze worden verdacht van het schenden 'van de vertrouwelijkheid van het woord', een delict waar in Duitsland maximaal drie jaar gevangenisstraf op staat.
Ponsen en Visser hebben in september 2009 Boere in het bejaardentehuis in Eschweiler geïnterviewd, met een verborgen camera. De reportage is uitgezonden in EenVandaag en is hier terug te kijken:
Boere sleepte EenVandaag in 2010 voor de Raad voor Journalistiek, maar die oordeelde dat Ponsen en Visser niet onoorbaar hebben gehandeld.
Nu sleept Boere de journalisten voor de rechtbank in het Duitse Eschweiler en de kans is groot dat ze veroordeeld worden. Familieleden van Heinrich Boeres slachtoffers (familie Bicknese in Breda en familie De Groot in Voorschoten) vinden het onbegrijpelijk dat de Duitse justitie de Nederlandse journalisten voor het gerecht brengt. En ook ‘nazi-jager’ Efraim Zuroff van het Simon Wiensenthal Center in Jeruzalem snapt er helemaal niets van. Emile Roemer van de SP en Ard van de Steur van de VVD nemen het voor de EenVandaag-journalisten op.
Het proces Boere vs Ponsen/Visser
Ponsen en Visser vernemen in 2009 uit de Duitse media dat het Duitse OM overweegt om Boere te vervolgen. Voor de families Bicknese en De Groot blijkt 'de zaak Boere' nog een 'open wond'. Boere reageert niet op hun brieven en wil geen contact. Ook interviewverzoeken van EenVandaag wuift hij weg. Als Boeres advocaat zonder opgaaf van reden een afspraak met EenVandaag afzegt (en geen nieuwe wil maken), bezoeken de journalisten Boere in het bejaardentehuis in Duitsland, met een verborgen camera. Volgens een uitspraak van de Raad voor Journalistiek in 2010 hebben Ponsen en Visser niet ontoelaatbaar gehandeld. Desondanks doet Boere aangifte en besluit het Duitse OM om de twee journalisten strafrechtelijk te vervolgen. De zitting is 9 februari 2012.
Wie is Heinrich Boere?
Maastrichtenaar Heinrich Boere vecht in 1941 als vrijwilliger van de Waffen SS aan het Oostfront. Terug in Nederland wordt hij lid van een doodseskader en vermoordt hij drie Oranjegezinde Nederlandse burgers (Aktion Silbertanne). In 1944 infiltreert hij als onderduiker in Helden-Panningen en worden bij een razzia 60 mensen gearresteerd (drie vinden de dood in concentratiekampen). Boere wordt in 1945 gearresteerd, maar hij ontsnapt uit detentie en vlucht naar Eschweiler. Duitsland weigert hem echter uit te leveren. In 2010 veroordeelt de Duitse rechter hem alsnog tot een levenslange gevangenisstraf wegens de Silbertanne-moorden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.