Het was een tragisch einde van de 39ste editie van de marathon van Rotterdan: een 28-jarige man overleed na deelname. Waaraan is nog niet bekend, maar vaak is de boosdoener tijdens een marathon het hart.

Toch is volgens oud-atleet, en nu sportarts in opleiding, Tom Wiggers het risico op een hartaanval tijdens het lopen van een marathon niet groot. Hij zegt in de Telegraaf dat maar 1 op de 80 duizend deelnemers van marathon een hartaanval krijgt. Dat hoeft ook niet te betekenen dat je overlijdt: vaak staan hulpverleners snel klaar voor een reanimatie.

Inschatting

Waar haalt Wiggers zijn cijfer vandaan? Hij verklaart dat het om een inschatting gaat. "Ik heb verschillende wetenschappelijke onderzoeken daarover gelezen en je ziet daar veel verschillen in. De een baseert zich op het aantal meldingen in mediaberichten. Die komen vaak op een wat lager getal uit: één op de 250 duizend."

Bij andere onderzoeken, gebaseerd op een medische database, vond Wiggers een cijfer van één op de 50 duizend. "Dus als ik die studies bij elkaar neem, schat ik in dat het uitkomt op één op de 80 duizend."

1 op de 100 duizend

Jan Hoogsteen, sportcardioloog aan het Máxima Medisch Centrum, noemt een omvangrijk Amerikaans onderzoek uit 2012. In dat onderzoek is 10 jaar lang, tussen 2000 en 2010, gekeken naar de gezondheid van 11 miljoen marathonlopers die een hele en halve marathon hebben gelopen.

In totaal kregen 59 van hen een hartstilstand. De onderzoekers concludeerden dat één op de 100 duizend marathonlopers, bij een hele marathon een hartstilstand krijgt.

Kans op hartaanval kan toenemen

In Nederland liepen vorig jaar zo'n 35 duizend mensen een marathon. Volgens de cijfers van het Amerikaanse onderzoek zouden we dus maar eens in de drie jaar te maken krijgen met iemand die een hartstilstand krijgt tijdens een marathon.

Toch kan dit cijfer wel oplopen in de toekomst, zegt Hoogsteen. "De kans op een hartaanval is in feite laag, maar het lopen van marathons is populair. Je ziet dat het aantal marathonlopers dat meedoet voor de 'fun', enorm toeneemt." Cijfers bevestigen die trend.

Oververhitting

Sportarts en medisch bioloog Guido Vroemen waarschuwt dat hartproblemen niet het enige zijn waar je aan kunt overlijden. Oververhitting speelt ook een grote rol: "Bij hele warme omstandigheden is het risico dat iemand oververhit raakt bij een wedstrijd van 10 kilometer, groter dan bij een marathon. Mensen starten en lopen veel harder bij een wedstrijd met een korte afstand, waardoor ze dus ook meer warmte ontwikkelen en bij zich houden en dus sneller oververhit raken." Zoiets heet een hitteberoerte.

Sportcardioloog Hoogsteen raadt in ieder geval aan geen hele marathon te lopen als je niet goed getraind hebt, maar een halve. "Je hart is ook een spier die je moet trainen. Je moet er minimaal een jaar voor uittrekken, wil je goed getraind hebben."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.