We zijn op dit moment niet voorbereid op de gevolgen van het smelten van de ijsberg in Groenland, waarschuwen deskundigen. Als wij droge voeten willen houden moet er gauw iets gebeuren: "Alle signalen staan op rood."
Een internationale studie toont aan dat het smelten van de ijskappen in Groenland sinds 2000 sneller gaat. Als al het ijs van Groenland gesmolten is, stijgt de zeespiegel met 6 á 7 meter. En daarom is volgens hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok de tijd van praten voorbij en hebben we concrete plannen nodig om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.
We moeten wakker liggen
Want Groenland klinkt misschien ver weg, het ijs dat daar smelt, kunnen wij terug zien in de wateren rondom Nederland. De zeespiegel stijgt en dat zal dus nu sneller gebeuren dan we dachten.
Harm Albert Zanting van watermanagements-bureau Arcadis is hoogleraar Kok eens. "We hebben al 10 tot 15 jaar niet de maatregelen genomen die nodig waren om opwarming van de aarde te voorkomen. Daar merken we nu de consequenties van." Ook kijkt hij bezorgd naar het smelten van de ijsschots in Groenland. "Het zwartste scenario blijkt waarheid geworden." En 'ja', daar mogen we best wakker van liggen, vindt hij. "De gevolgen zijn heel groot."
Gebieden opgeven
De ontwikkelingen rond het stijgen van onze zeespiegel worden nauwgezet in de gaten gehouden door het zogeheten Deltaprogramma. Maar dat is heel ingewikkeld, zegt Zanting. Volgens hoogleraar Waterveiligheid Kok gaat dat niet ver genoeg. "Een plan maken is één, de vraag is ook nog of we het goede plan hebben, maar ik denk dat het heel belangrijk is om praktische oplossingen te bedenken voor de scenario's van een stijging van 2 tot 3 meter. Dan druk ik het heel zacht uit", zegt hij. Het Rijnmondgebied is volgens Kok dan een gebied dat aandacht moet krijgen.
Die verschillende praktische oplossingen moeten volgens Kok vervolgens hun weg vinden naar politiek Den Haag. "Maar ze moeten ook gevoed worden met ontwerpen waaruit men kan kiezen. "Beide deskundigen denken dat er de komende tijd pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. "Eén van de oplossingen zou kunnen zijn gebieden op te geven, of moeten we delen afsluiten? Dat maatschappelijke debat moeten we wel gaan voeren."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.