Dit jaar kampen we met de grootste huurstijging in 6 jaar tijd. De kans dat huurders financieel in de knel komen, wordt daardoor groter. Rietje is een van hen: "Aan het einde van mijn geld, heb ik altijd een stukje maand over."

Vergeleken met vorig jaar zijn de woninghuren met gemiddeld 2,9 procent gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een record: niet alleen is het de grootste stijging na 2014 (4,4 procent), ook ligt de stijging hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent).

'Huur vooruit, ik achteruit'

Rietje Borm is 67 en woont in Utrecht. Tot haar grote ongenoegen zag ze haar huur stijgen de afgelopen maand. Ze woont samen met haar man in een sociale huurwoning en betaalt nu 705 euro per maand. Dat is 12 euro meer dan vorig jaar. De maand duurt eigenlijk altijd te lang. "Het is echt een lastige toer het rond te krijgen." Ze leeft van haar pensioen en doet af en toe klusjes en af en toe springen haar kinderen bij. Daarnaast is Borm niet te spreken over haar woningcorporatie die wel haar huur verhoogt, maar haar woning niet beter maakt. "Ik ga achteruit, maar de huur gaat vooruit."

Ze diende namens alle bewoners een klacht in, omdat de huur niet mag stijgen als huizen in slechte staat zijn. Maar de corporatie ging daar niet in mee. Het maakt haar kwaad. Al moet ze niet aan verhuizen denken omdat het zo'n fijne buurt is. Borm wil vooral dat er naar haar geluisterd wordt en dat er wat aan de woningen gedaan wordt. "Het gaat me aan het hart."

Huurders in de knel

Arjan Vliegenthart van het Nibud maakt zich grote zorgen over de grote huurstijging. Afgelopen jaar luidde hij de noodklok al, vanwege de benarde positie van huurders. Uit onderzoek bleek toen dat een kwart van de huurders in Nederland te hoge woonlasten heeft.

Dat aantal zal volgens Vliegenthart oplopen: "Op dit moment weten we van 800.00 huurders dat ze financieel klemzitten." De groep die het moeilijk heeft, krijgt het met deze stijging alleen nog maar zwaarder, zegt Vliegenthart. Zij zijn een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan huur.

Paar tientjes verschil

Dat deze groep huurders onder de stijging lijdt, beaamt lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann aan de Hogeschool Utrecht. "Als de huren stijgen is de problematiek erger en groter."

Ook voorziet zij een nieuwe groep die in de problemen zal komen omdat de kans groot is dat mensen hun inkomen verliezen door de coronacrisis. "Er is dus ook het risico dat een nieuwe groep klem komt te zitten." De grote groep die nu nét uitkomt, daarvan weten we dat een paar tientjes per maand het verschil maken.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.