Vaak voelt ze zich een jonge vrouw in een heel oud lichaam. Didi Phaff werd erg ziek, nadat ze besmet was geraakt met corona. Door een 'conversiestoornis' belandde ze zelfs in een rolstoel. Hoewel het 'een kutjaar' was, is ze ook dankbaar.

Didi (31) was altijd bezig. Ze werkte 32 uur in de week in de zorg, deed er een opleiding naast en had een druk sociaal leven. Ook zong ze in een band, waarmee ze in de zomermaanden soms wel vier keer in het weekend optrad. Een jaar geleden kwam alles stil te liggen.

Maandenlang ziek

Waarschijnlijk is het met carnaval geweest, dat ze voor het eerst besmet raakte met corona. Ze kreeg 'de typische covid-klachten' die haar immuunsysteem flink aantastten. Eind april werd ze opnieuw heel ziek. Ze had gewerkt op een corona-afdeling en bleek daar besmet te zijn.

Maar ze kon niet worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat haar waardes nog aan de goede kant waren, vertelt ze. 3 maanden lang probeerde Didi zelf op te krabbelen, maar ze bleef vermoeid en koorts houden. Het was begin juli toen 'haar lichaam plots uitviel', getriggerd door het virus. Ze belandde in het ziekenhuis.

Conversiestoornis

"Covid pakt je op je zwakste plek. Dat betekent voor mij dat ik er een 'conversiestoornis' aan over heb gehouden." Bij deze stoornis kan er iets misgaan met signalen tussen de hersenen en het lichaam, waardoor je bijvoorbeeld je armen of benen niet meer kunt bewegen. "Bij het minste of geringste dat mijn lichaam nu iets niet aan kan, schakelt het uit", legt Didi uit. "Dan kan ik niet meer lopen en valt mijn spraak weg."

Na een weekend in het ziekenhuis te liggen - op dezelfde dagen dat ze het diploma voor haar opleiding ontving en haar beste vriendin van een kindje beviel - kwam ze thuis in een rolstoel te zitten. "Zo zie je maar, je hebt geen idee wat voor leuke of rotte dingen een dag je gaat brengen."

Didi Phaff in juli 2020.

'24/7 met je lijf bezig'

Dankzij goede begeleiding van haar huisarts en fysiotherapeut gaat het inmiddels stukken beter, vertelt ze, maar ze is nog zeker niet waar ze wil zijn. "Ik ben nu voornamelijk bezig met wat ik wel en niet kan. Dat zijn heel basale dingen als: Hoe sta ik op? Heb ik energie om te douchen? Dus je bent 24/7 met je lijf bezig en je kan niet 'zomaar even iets doen'."

En dat zorgt voor de nodige frustratie. "Elke dag is anders, elke dag moet je je opnieuw aanpassen aan hoe je lijf zich voelt. Nu ben ik bijvoorbeeld verkouden, en zo'n simpele verkoudheid uit zich dan meteen in compleet ziek zijn."

Veel wijzer geworden

Dat wil zeker niet zeggen dat ze geen goede dagen heeft. "Laatst heb ik over de hele dag 5 kilometer gewandeld, dat was echt wel een mijlpaal. Toen had ik veel energie!" Maar tijdens een 'echt' dagje weg, bijvoorbeeld naar het bos, zit Didi in haar rolstoel.

Ondanks alles is ze toch ook heel dankbaar, vertelt ze. "Het is echt een kutjaar geweest, maar ik ben ook veel over mezelf te weten gekomen. Ik geniet meer dan ooit van de kleine dingen om me heen. Even echt stilstaan is ook wel goed. Ik leef veel meer in het moment. Ook leer je wel echt je vrienden kennen. Al met al heeft dit hele gebeuren me wijzer gemaakt."

Lees ook

'Doe eens lief'

Met de ervaring die ze heeft, waarschuwt ze anderen dan ook om het virus niet te onderschatten. "Houd je gewoon aan de regels. De een wordt heel ziek en de ander inderdaad niet. Maar dat neemt niet weg dat het gevaarlijk kan zijn. En ja, het duurt allemaal lang, iedereen wil zijn normale leven terug. Maar ja, wat is normaal? Voor mij is dit nu normaal."

Nog meer hoopt ze dat mensen meer gaan omkijken naar anderen. "Vraag eens een keer hoe het écht met iemand gaat. Doe eens lief." Zelf wil ze zich vooral daarop richten. En wat haar gezondheid betreft: "Ik kan mijn lichaam niet sneller laten herstellen. Dus ik neem het maar gewoon zoals het is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.