Bedreigingen, loodzware debatten en altijd bakken vol kritiek Maar toch is het volgens coronaminister Hugo de Jonge 'schitterend' om juist in deze zware tijd de scepter te mogen zwaaien. "Ik hou ervan vol in de wind te staan."

Hij is misschien wel de meest bekritiseerde man van Nederland op dit moment. Of het nou gaat om het het tempo van vaccineren, een datalek bij de GGD of onduidelijke communicatie: minister De Jonge is vaak de gebeten hond, zowel in het parlement als in de samenleving. "Natuurlijk is het niet altijd leuk", zegt hij er zelf er meteen bij. Maar hij zou het een volgende keer meteen weer doen als het hem gevraagd wordt. "Het is loodzwaar, voor mij en vooral voor de samenleving. Maar het is ook prachtig om te mogen doen. Ik had het voor geen goud willen missen."

Lees ook

Vol in de wind

Natuurlijk gaan er ook dingen missen, maar aan de zijlijn staan, is iets dat niet in het straatje van De Jonge past. "De grootste fout die je kunt maken, is niet in de wind te gaan staan, maar met je handen in de zak aan de kant. Ik vind het juist mooi om in deze zware tijd verantwoordelijkheid te mogen dragen. Ik sta echt heel graag met mijn handen aan het stuur, ondanks dat de golven vaak hoog kunnen zijn. Ik hou ervan vol in de wind te staan."

Sterker nog, hij ziet het als een voorrecht om dit te mogen doen. "Ik heb in deze bijzondere tijd de mogelijkheid gekregen dit te doen, mijn steentje te kunnen bijdragen. Daar ben ik echt dankbaar voor."

Lees ook

Bedreigingen

Iets wat je er tegenwoordig naast kritiek bijna gratis lijkt bij te krijgen, zijn forse bedreigingen. En daar heeft zeker ook De Jonge dagelijks mee te maken. "Ik kan niet zeggen dat het me koud laat en eerlijk gezegd wil ik dat ook niet. Ik vind dat je daar nooit helemaal aan zou moeten willen wennen."

Toch is de bittere realiteit dat de minister met beveiligers om hem heen op pad moet en krijgt hij regelmatig als hij over straat allemaal verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. De Jonge noemt het wel een trendbreuk met vroeger, waar juist ieder bewindspersoon frank en vrij over straat kon bewegen. De premier op de fiets, dat is toch het beeld van Nederland waar hij vraag aan vasthoudt. "Ik hoop zo dat dat weer terugkeert. Dat maakt onze politiek zoveel leuker dan in andere landen. Maar het eerlijke antwoord is, dat ik het niet zeker weet of dit weer kan in de toekomst. Maar ik hoop het heel erg."

Te vaak in de Kamer

Wat het werk ook zwaar maakt, is dat De Jonge continu verantwoordelijkheid moet afleggen in de kamer. Uiteraard is dat 'iets dat hij graag doet' en 'en erbij hoort', maar het zou misschien wel een onsje minder mogen, als het aan de minister ligt.

"Alle dagen dat je in de Kamer bent, kun je je niet bezig houden met bestrijden van de acute crisis. Het hoort erbij, maar het was wel zo intensief. Er is geen minister van Volksgezondheid in Europa zo vaak in het parlement geweest als ik. Soms lijkt hier wel eens de gedachte dat we vergaderend de crisis onder controle krijgen."

Beschikbaar voor nieuw kabinet

Toen De Jonge zich terugtrok als lijsttrekker van het CDA, verdween hij ook meteen van de kandidatenlijst. Toch laat hij er geen enkele misverstand over bestaan dat hij graag terug keert in nieuw kabinet. "Ik wil nu al mijn aandacht richten op het bestrijden van de crisis. Maar zeker, ik ben beschikbaar voor de taak die mij wacht."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.