Zelf kan hij zich er niets van herinneren, maar voor zijn vrouw en kinderen was het 'een hel'. Huub de Jonge belandde in maart met corona op de intensive care en even leek het erop dat hij het niet zou overleven. Een jaar later is hij bijna hersteld.

'We denken niet dat het corona is.' Dat zeiden Huub en zijn vrouw Tanja vorig jaar maart tegen de dokter. "Ik voelde me al een paar dagen niet lekker, maar corona was net in het land en ik was er toen nog niet echt alert op", vertelt de 66-jarige Huub. "En ik was ook niet koortsig, dus ik dacht, ik wacht het af."

Geen herinnering

Maar toen hij op een dag toch thuis op de bank kwam te liggen, sloeg het plots snel om. Terwijl Tanja kort ervoor nog met de dokter had gebeld, ging de gezondheid van Huub binnen een half uur rap achteruit. Met spoed werd hij per ambulance naar het ziekenhuis in Hilversum gebracht.

"Ik weet nog dat ik binnen werd gereden en naar welke kamer ik werd gebracht. Vanaf dat moment was ik out." Hij bleek nog te zijn gevraagd of hij gereanimeerd wilde worden, maar daar kan hij zich al niets meer van herinneren. "Ik schijn te hebben gezegd: vraag maar aan m'n vrouw."

13 kilo afgevallen

Na zo'n 3 dagen gaven de artsen hem op. Huub werd overgeplaatst naar het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam, waar hij na in totaal 10 dagen op de ic te hebben gelegen, wakker werd. "Op dat moment realiseer je je nog niet dat je bent ontsnapt aan corona, dat kwam pas later."

In plaats van 81,5 kilo woog hij er toen nog 68. "Dat is allemaal spiermassa die ik ben verloren. En dat moest ik weer opbouwen. Ik kon in het begin niet eens een rietje in een pakje appelsap krijgen. Je voelt je echt zo slap als een vaatdoek."

Huub de Jonge in april 2020
Bron: EenVandaag
Huub de Jonge in april 2020, toen hij nog flink ziek was

'Steeds beter en beter'

"De dagen erna voelde ik me nog ellendig. Maar het ging wel de goede kant op en dan realiseer je je toch wel dat je heel veel engeltjes op je schouder hebt gehad", vertelt Huub. In de 3 weken erna verbleef hij in twee revalidatiecentra waar hij opnieuw leerde lopen. Eind april ging hij terug naar huis. "Daar werd ik vertroeteld door m'n vrouw, dus ik knapte snel op."

Met behulp van een fysiotherapeut werkte hij hard aan zijn herstel. "Na een week of 2 kon ik weer eens naar buiten met m'n rollatertje. Liep ik 100 meter naar het park en moest ik weer rusten. Maar langzaam werd het beter."

Furieus

Wat Huub het moeilijkst vindt, als hij terugkijkt op de hele ervaring, is wat zijn vrouw en kinderen hebben moeten doorstaan. "Voor Tanja is het heel heftig geweest. Gelukkig is het een stevige tante die zich op zo'n moment wel staande weet te houden." In een groepsapp hield ze familie en vrienden op de hoogte van zijn situatie. "Ook anderen zeiden, wat houdt ze zich toch sterk!"

Ze is nu soms furieus over hoe lichtzinnig mensen met corona om kunnen gaan, vertelt Huub. Mensen die zeggen dat het niet bestaat, daar kan ze echt heel erg boos om worden", vertelt hij. "Dan zegt ze, ze moeten eens meemaken wat ik met jou heb meegemaakt."

Lees ook

Sneller uitgeput

Nu, bijna een jaar later, gaat het goed met Huub. "Ik kan vrijwel alles weer, maar ik kan geen 'power-energie' leveren. Afgelopen zondag fietste ik nog 42 kilometer, maar wanneer ik een heuvel of brug over moet, dan raak ik extra snel uitgeput." Toch ziet hij de afgelopen maanden helaas niet meer echt verbetering. "Wat ik ook doe, het gaat niet meer echt vooruit."

Dat heeft ermee te maken dat zijn longen 'nu eenmaal door corona zijn beschadigd', legt hij uit. "Maar ze hebben laatst nog foto's van mijn longen gemaakt en dat was al een gigantische verbetering ten opzichte van de foto's gemaakt op de ic."

Liefde en respect

Het belangrijkste voor hem is dat hij eigenlijk alles wat hij wil weer kan doen. "En dat ik nu misschien om half 10 naar bed ga in plaats van 12 uur, ja, is dat nu zo erg? Dan doe ik dingen maar in iets mindere mate. Ik zal er toch mee moeten dealen, dus ik ga gewoon zo door."

"Bovendien heeft deze hele toestand mijn kijk op familie en vrienden nog sterker gemaakt", besluit hij. "Het is misschien een cliché, maar liefde en respect naar elkaar, is toch echt heel veel belangrijker dan bijvoorbeeld een dikke portemonnee."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.