Nog maar een paar maanden geleden dreigde Roda JC op te gaan in Sporting Limburg, een fusieverband met Fortuna Sittard. Voor de ware fans was het een close call. Reden om er fors de schouders onder te zetten en nieuwe wegen te zoeken. En dat lijkt op een verrassende manier te lukken.
Bij voetbalclub Roda JC uit Kerkrade lijkt de afgewende fusie als bij-effect te leiden tot een nauwere binding tussen club en achterban. Als eerste Nederlandse voetbalclub lanceerde Roda JC drie weken geleden een community-site, geheel web 2.0, waar fans, spelers, technische staf en beleids- en marketingmedewerkers elkaar ontmoeten. Een soort Hyves-achtige omgeving, maar dan specifiek voor Roda JC.
Marketing-manager Patrick Vrijman ziet de site zelfs als een breuk met het verleden:
“Dit is een van de initiatieven van Roda JC met het oog op de toekomst. We willen een duidelijk beeld van de club neerzetten. Waarin merkwaarden als Limburgs, Passie en Respect centraal staan. Na het moeilijke seizoen 08/09 willen we weer vooruit en dat kan alleen door het verleden deels achter te laten. Daarom starten we nieuwe initiatieven en laten we zien dat we dingen durven doen die anderen niet doen.“
Een van de initiatiefnemers van trotsvanhetzuiden.nl is Roda-liefhebber Frank van Dun, erin gerold doordat hij een Youtube-filmpje had gemaakt ter promotie van Roda-speler en Noors international Pa Modou Kah. “Ik zie de site vooral als Punk”. Als Punk? “Ja, niet zozeer de kleding en de muziek, maar wel het Do It Yourself-idee. Doe het zelf. Niet afwachten, maar doen.”
Doen dus. En hoe ziet dat in de praktijk uit? Vrijman: "Zowel het voetbalpersoneel als het niet-voetballende personeel blogt op de site en heeft een profiel. En om de dag is er een blog te vinden van een speler of van een lid van de technische staf. Ook zijn er blogs over beleid en marketing te vinden. En natuurlijk kunnen supporters zelf bloggen”
En hier is van Dun vooral actief in: “Ik ga de spelers en staf begeleiden op de site. Leren een profiel aan te maken, video invoegen, berichten beantwoorden en pro-actief fans toevoegen. De fans kunnen een één-op-één relatie aangaan met spelers, trainers of masseur. Dit loopt nu al heel goed.“
Ook Vrijman benadrukt die relatie tussen spelers, fans en club: “Supporters kunnen op de site met de spelers communiceren en uiteraard met elkaar. We gebruiken de website ook echt om mensen op een transparante manier te informeren over de club en alles wat er zich afspeelt en we gebruiken de reacties van supporters als input voor ons handelen. Het doel is supporters te binden, zodat de band met Roda JC warmer wordt”
Van Dun merkt de effecten nu al: “De fans zijn positief en geven opbouwende kritiek. Er wordt in ieder geval geluisterd en vaak krijgt men meteen antwoord. Ik merk dat mensen nu veel genuanceerder gaan denken over onderwerpen. ”
De site heeft in ieder geval een vliegende start gemaakt. Binnen drie weken waren al een kleine 1400 profielen aangemaakt, verschenen er al enkele tientallen logs van spelers, fans en clubmedewerkers en werd de site ruim 18.000 keer bezocht. Spelers geven tekst en uitleg bij een verloren pot, een marketingmanager gaat in op uitspraken over het ‘Duitse imago' en wordt er zelfs door fans in Californië gelogd.
En ondanks de wat magere vormgeving straalt de site een en al enthousiasme uit, in de reacties, op het forum en in de blogs. Verloren van Feyenoord? Vervelend, maar even uithuilen en dan weer doorgaan is het motto.
En dat is de mentaliteit die Frank van Dun waarschijnlijk het liefst ziet. Wat hem betreft moet de site gaan bijdragen aan een hoger doel, voor heel Limburg, en doel dat niet alleen Roda JC, maar ook het voetbal ruim overstijgt: “ZuidLimburg gaat van zwart (de mijnen), naar groen (toerisme, parkstad) naar techniek [(Silicon Valley). Maar er zal een mentaliteitsomslag moeten komen. We hebben bijvoorbeeld al de beste scholen van Nederland, de beste dierentuin, de beste huizenprijzen, de beste internationale ligging. Er is al veel voorhanden, dus act on it’. En dat is wat ook Vrijman wil: “We willen laten zien dat we niet zomaar een stil clubje zijn uit Limburg maar een club waarop je trots kunt zijn en een club die zich laat horen.”
En als eerste club in Nederland met een web 2.0-site geldt Roda JC op dat gebied alvast als trendsetter. De andere profclubs zullen vroeg of laat ongetwijfeld volgen. Maar dan is Roda JC waarschijnlijk alweer een stap verder.
Eerdere reportage’s die EénVandaag maakte over de voorgenomen fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard:
Koele cijfers - warme emoties: 1-0?
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.