"Ik word nu dus gebeten", zegt bioloog Jitte Groothuis tijdens het gesprek. Het is typisch voor het mediterraan draaigatje, ofwel de 'terrormier'. En ze nemen snel in aantal toe. Dit kun je zelf doen om de mier buiten je huis te houden.

"We krijgen regelmatig mailtjes en belletjes van mensen aan de telefoon die in paniek zijn, bijna huilen, omdat hun huis en tuin worden overgenomen door het mediterraan draaigatje", zegt Groothuis. Hij is bioloog bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en houdt zich bezig met het draaigatje. Het aantal bekende kolonies is in het afgelopen jaar verdubbeld en het einde lijkt nog niet in zicht. "We zijn bang dat we het niet onder controle hebben."

Aantal kolonies verdubbeld

De naam zegt het al: het mediterraan draaigatje is niet van hier, maar komt uit zuidelijker streken. Door de opwarming van de aarde, het bestraten van tuinen en grote steden die lekker warm zijn, heeft de mier ook in Nederland voet aan de grond gekregen.

"De plekken waar ze zitten zijn best groot", vertelt Groothuis. "Dat gaat van een enkele straat naar een blok van meerdere hectaren en dat blijft maar groeien. We zijn er bang voor dat we het niet onder controle hebben."

Lees ook

10.000 koninginnen

Wat het deze mier onderscheidt van inheemse mieren zijn de hele grote kolonies en een enorme actieradius. "In tegenstelling tot onze inheemse mier, die één koningin per kolonie heeft, heeft deze er wel 10.000", vertelt Jitte.

"Die komen elk jaar terug bij dezelfde kolonie, waardoor het terrein heel snel uit kan breiden. Dat is de crux waardoor deze mier zoveel overlast veroorzaakt, dat hij zoveel terrein kan overnemen."

info

Hoe herken je het draaigatje?

  • Komt voor in stedelijk gebied (voorlopig)
  • Kleine zwarte mieren met flinke variatie in lichaamslengte: 2,4 tot 5,1 mm
  • Werksters lopen in straten > het opgeworpen zand rondom nestopeningen is (bij rustig, mooi weer) kratervormig
  • Knoop tussen borststuk en achterlijf is nauwelijks te zien
  • Flinke inkeping in de bovenlip

Bron: EIS Nederland

'Mierenstraat' van 100 meter lang

Bestrijding is lastig, omdat de kolonies grote afstanden kunnen afleggen. "Een 'straat' met werksters kan makkelijk meerdere centimeters breed zijn", legt Groothuis uit. "Die loopt van de ene plek naar de andere en is soms wel 50 tot 100 lang."

De aanpak van het dier varieert nogal. "Lokaal verstoren, doden met heet water of vuur. We proberen biologische methoden met aaltjes die de larven die in de grond zitten aanvallen", vertelt hij. "Dat heeft op verschillende plaatsen succes. We proberen nu ook meer chemische methodes, met een lokaasgel die de mieren meenemen naar het nest."

Dit kun je zelf doen

"Het is behoorlijk pittig als je deze mier in de tuin hebt", legt Groothuis uit. De mier aarzelt niet om je te beklimmen en te bijten.

Een grootschalige aanpak is eigenlijk de enige manier om het draaigatje een halt toe te roepen. Toch kun je ook zelf wat doen, mocht hij in jouw buurt opduiken. Groothuis geeft hiervoor de volgende tips.

audio-play
Bioloog Jitte Groothuis geeft 5 tips waarmee je het mediterraan draaigatje buitenshuis kunt houden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.