De komst van het eerste lesbische stel tekent de lucht boven Duckstad in regenboogkleuren. Er wordt al lang reikhalzend uitgekeken naar een homoseksuele Disney-held. Toch is er inmiddels ook een petitie gestart tegen de lesbische Duckstedelingen.

Het LHBTI+-koppel wordt getekend op verzoek van de 10-jarige Fenna, die zelf twee moeders en twee vaders heeft. Ze zag zichzelf en haar ouders nooit terug in de Donald Duck. Waarom lopen er nooit twee verliefde vrouwen of mannen door Duckstad, vroeg ze in het Jeugdjournaal? Hoofdredacteur Joan Lommen vond dat ze gelijk had en daarom verschijnt op 4 april de eerste Donald Duck met daarin een lesbisch stel.

Kwestie voor volwassenen of broodnodige kinderheld

Een petitie tegen deze homoseksuele Duckstedelingen is al duizenden keren ondertekend. "Het is jammer dat het weekblad zich laat gebruiken als mondstuk voor de LHBTI+-lobby", zegt Michiel Hemminga, boegbeeld van burgerbeweging CitizenGo. Hij stelde de petitie 'Stop LHBT-gedram in Donald Duck' op.

Hemminga vindt dat de kwestie thuishoort in de wereld van de volwassenen en niet in de Donald Duck. "Het gaat hier om een ideologische stellingname, waaraan onze kinderen niet moeten worden blootgesteld. De Donald Duck moet niet voor deze ideologische cultuurstrijd gebruikt worden."

De eerste tekening van het lesbische stel in de Donald Duck.

Komt Elsa uit de kast?

Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest vindt de LHBTI+-gemeenschap zich juist eerder had mogen vestigen in Duckstad. "Al jaren wordt er door veel mensen reikhalzend uitgekeken naar een homoseksuele Disney-held. Niet voor niets is Elsa uit Frozen al geadopteerd door de LHBTI+-gemeenschap en is er al jaren een lobby aan de gang om haar in Frozen 2 uit de kast te laten komen."

Hassler-Forest had de ophef over de introductie van het lesbische stel wel verwacht. "Het is te vergelijken met de Zwarte Piet-discussie." Maar begrijpen doet hij de protesten niet. "Het is niet zo dat Katrien uit de kast komt. Ik vind dat de makers van Donald Duck juist heel zorgvuldig te werk gaan, door bijfiguren te introduceren."

Disney's strenge regels

Alle hoofdpersonen blijven precies zoals ze zijn. "Donald Duck en Guus Geluk blijven eeuwig strijden om de hand van Katrien, net zoals de gierige oom Dagobert in zijn geldpakhuis blijft zwemmen. Die moet ook niet opeens filantroop worden."

Hassler-Forest promoveerde op een onderzoek naar conservatieve ideologie in superheldenstrips en -films. Hij kan wel verklaren waarom de ontwikkeling bij Disney soms langzaam gaar. "Bij Disney gelden strenge regels, opgesteld door de grondlegger zelf. Walt Disney legde vast dat zijn figuren niet mogen roken, drinken, verouderen of seks mogen hebben." Voor zichzelf was Disney minder streng: hij was een kettingroker en stierf op 65-jarige leeftijd aan longkanker.

Luisteren

Lesbische prinses

Hassler-Forest hoopt dat Disney binnenkort met de eerste echte gay hoofdpersoon komt. "Je ziet dat de Disneyprinsessen sinds Sneeuwwitje en Assepoester steeds sterker, zelfstandiger en minder willoos worden. Denk aan Ariel, Merida en Vaiana. In dat rijtje zou een lesbische prinses niet misstaan."

Disney moet wel oppassen dat het geen karikatuur wordt, vindt Hassler-Forest. Bij het personage Le Fou in de 'live action'-versie Belle en het Beest gebeurde dat wel. "Bij hem werden de negatieve associaties bij homoseksualiteit, het narcisme en achterbakse, uitvergroot. Dat vond ik een gemiste kans."

Lees ook

Eerste teen buiten de kast

De filmstudio was daarvoor juist op de goede weg, zegt Hassler Forest. "Na de dood van Walt Disney heeft het bedrijf zich juist ontwikkeld als een goede werkgever voor de LHBTI+-gemeenschap. Het wordt tijd dat Disney zichzelf laat zien."

Met het lesbische stel in de Nederlandse Donald Duck lijkt een eerste teen buiten de Disney-kast gezet. Toch is het nog afwachten welke effecten de petitie van CitizenGo zal hebben. De christelijke beweging startte eerder een petitie aan het adres van DC Comics. Die had het gewenste effect: de strip 'Second Coming', die volgens hen godslasterlijk was, verscheen niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.