Een snellere verbinding, mooiere video's en alles met elkaar verbonden: met 5G kan het. Volgens onderzoeksjournalist en IT-expert Brenno de Winter kunnen we straks niet meer zonder. Het megasnelle internet gaat ons leven een stuk makkelijker maken.

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. Het is niet alleen veel sneller dan zijn voorganger, maar het kan ook meer data versturen. En het is stabieler dan het huidige 4G-netwerk. Maar de komst van 5G is voor sommigen reden tot ongerustheid. Inmiddels staan er ruim 12.000 handtekeningen onder een anti-5G petitie. Deze tegenstanders zijn bang voor de mogelijke gezondheidsrisico's.

Communicatie tussen auto's

Brenno de Winter is enthousiast over het nieuwe netwerk. "Vroeger namen we genoegen met de vaste telefoon en een kleine vierkante TV, we wisten niet beter. Inmiddels bellen we met onze smartphones en kijken we online video's in hoge kwaliteit. We kunnen ons nu niet meer voorstellen hoe het leven was zonder smartphone. Dat effect verwacht ik ook met 5G."

Van een deurbel met camera waarmee je kunt zien wie er voor de deur staat tot grote dossiers verzenden voor je werk, dat kan nu al op het 4G-netwerk. Maar omdat het dataverbruik de komende jaren zal toenemen verwacht De Winter dat meer data en een snellere verbinding nodig zal zijn. "Ik denk dat wij op termijn heel blij zullen zijn met 5G. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto, om in het verkeer te kunnen rijden moeten deze auto's met elkaar communiceren. Zo bepalen ze wie er voorrang krijgt en voorkomen ze ongelukken. 5G kan dit aan."

Sneller dan wifi

Het bijzondere aan 5G is dat het netwerk zich aanpast aan de gebruiker. "Heb jij meer bandbreedte nodig, dan krijg jij meer bandbreedte. Heb jij minder nodig, krijg je minder", zegt De Winter. "Juist omdat het nieuwe netwerk zo flexibel is, kan het meerdere verbindingen tegelijk aan. Daarnaast is het stabieler dan 3G en 4G."

Ook verwacht hij dat 5G een grote concurrent zal worden van wifi. 5G is namelijk veel sneller dan de wifi verbindingen. "Waarom zou je dan nog gebruik maken van wifi? Ik durf niet te zeggen dat de een zal worden vervangen door de ander, maar er gaat zeker concurrentie ontstaan."

A view of the sea
Dit is het verschil tussen 4G en 5G zendmasten

Op elke straathoek een antenne

De 5G zendmasten werken anders dan die van 4G. Bij 4G wordt continu straling de omgeving in gezonden. Bij 5G is de straling meer gericht op de gebruikers en is de frequentie hoger. Veel 4G-antennes worden vervangen en voor 5G-masten moet de glasvezelkabel-capaciteit worden uitgebreid. Ook zullen er zogenoemde 'Small cells' in woonwijken en steden worden geplaatst. Om een goed bereik te garanderen moet op elke 200 meter zo'n kastje komen hangen, op enkele meters hoogte.

Sinds 2018 mogen Nederlandse bedrijven testen uitvoeren met deze 5G-antennes. KPN is op 2 oktober begonnen met een landelijke test. Naar verwachting zal in 2020 het netwerk in gebruik gaan. Met een veiling zal worden bepaald welke telecom aanbieder als eerste gebruik mag maken van het netwerk.

Gezondheidsrisico's

Niet iedereen is blij met de komst van 5G. Het zou de de volksgezondheid in gevaar brengen, stelt de organisatie van de Stop 5G petitie. Mogelijk zou de hoge frequentie kankerverwekkend zijn. Ook zou de lichaamstemperatuur stijgen door de straling. Zolang de veiligheid van het netwerk niet bewezen is, willen zij dat de bouw van het netwerk wordt stopgezet.

In 2017 stuurden 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen een brandbrief aan de Europese Unie. Zij wezen erop dat burgers geen inspraak hadden in de komst van 5G en dat er weinig onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van het netwerk. Tot nu toe is niet aangetoond dat 5G ziektes of aandoeningen veroorzaakt, maar er is ook geen bewijs dat 5G compleet veilig is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.