Europa gaat 55 procent minder CO2 uitstoten per 2030, ten opzichte van 1990. 50 jaar na het rapport Groei aan Grenzen van de Club van Rome denkt Wouter van Dieren dat we met alleen naar CO2-uitstoot kijken, niet op de goede weg zitten.

De Club van Rome, bestaande uit gerenommeerde wetenschappers, uitten 50 jaar geleden al hun zorgen over de toekomst van onze aarde. Het rapport Grenzen aan Groei had grote invloed op het milieubewust zijn. "Het heeft een halve eeuw geduurd en nu hebben we het tot Brussel geschopt. Dat is mooi." Maar het moet helemaal anders, pleit hij.

Beleidsmakers

Bij CO2-uitstoot verminderen denk je aan windmolens, zonnepanelen en elektrische auto's. Maar dat is niet de richting die je op moet willen, zegt Van Dieren. "Vergeet het maar. Bij zeer veel windmolens heb je geen gratis energie, maar juist een vervolg van vervuilen en uitputting. Zonne- en windenergie kost veel te veel ruimte."

Daarnaast vindt hij dat de beleidsmakers op dit terrein niet goed bezig zijn. "Ik ben zeer beducht op het gebrek van inzicht in de hele keten", zegt Van Dieren daarover. "We hebben tientallen grenzen overschreden en niemand zegt: maak eens pas op de plaats. Iedereen legt pleidooien op tafel in de politiek, maar vrijwel niemand zegt dat het plafond zeer dichtbij is."

Elektrische auto's geen oplossing

Gisteren was Van Dieren op een excursie waar hem werd verteld dat als je de helft van het IJsselmeer vol legt met zonnepanelen, dat 2 procent energie van Borssele oplevert. Hij kan daar met zijn hoofd niet bij.

"Straks rijden we dus allemaal in elektrische auto's en staan we met al die elektrische auto's alsnog in de file. Je moet je eens bedenken wat voor footprint die auto's achterlaten en waar die batterij in die auto van is gemaakt", zegt Van Dieren.

info

De Club van Rome bestond uit tientallen wetenschappers, technische mensen en zakenmensen die samenwerkten in Rome. In 1972 kwam het rapport Grenzen aan Groei uit waarin stond dat als we zo door gingen met de aarde, in 100 jaar de rek er volledig uit was. De bevolkingsgroei was essentieel onderdeel van het probleem. In 1971 werd het rapport gelekt naar de wereldpers. De Oranjes zijn er altijd bij betrokken geweest. Zo is prinses Beatrix erelid.

Grondstoffen

Hoe moet het dan wel? Van Dieren adviseert om te kijken naar waar grondstoffen vandaan komen en duurzame energie te zien als een hulpmiddel. "Het gaat om de producten en de productie. Je ziet nu dat bij vrijwel alles wat wij doen, het vol zit met verspilling. Kijk naar de huizen: we hebben jarenlang huizen gebouwd waarbij de warmte zo door de kieren naar buiten verdween", zegt Van Dieren. "Als je dat met een factor 10 kunt verminderen, zit je op de goede weg."

Die factor 10, betekent dat we 90 procent minder moeten verspillen. "Dan komen we in de buurt van een oplossing." Moeten we dan zo gezegd 'ontspullen'? Nee, zegt Van Dieren. "Investeer in alternatieven. Dat is de oplossing."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.