De economie bloeit, maar het is de vraag of jij het als burger ook merkt. Ondanks de aantrekkende economie zijn huishoudens steeds meer kwijt aan vaste lasten en boodschappen, terwijl we juist minder consumeren met z'n allen.
Berekeningen van zowel het economisch bureau van ING als het Nibud tonen aan dat huishoudens meer kwijt zijn aan wonen, voeding, zorg en energie. En dan hebben we het nog niet eens over de benzineprijzen.
Van 36 naar 41 procent vaste lasten in 10 jaar
ING kwam vandaag met cijfers naar buiten waaruit blijkt dat we in 2008 nog 36 procent van ons inkomen kwijt waren aan vaste lasten, tegen 41 procent 10 jaar later. "Dit helpt verklaren dat mensen vinden dat ze nog niet echt profiteren van de economische groei", zegt ING-hoofdeconoom Marieke Blom.
Nibud bezorgd om de modale inkomens
Ook het Nibud berekende de vaste lasten en ziet dat huishoudens in 2019 zelfs meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. De afgelopen 10 jaar werd niet eerder zo'n groot deel van het budget daaraan besteed. Nibud is vooral bezorgd om de modale inkomens die meer dan 55 procent van hun netto inkomen kwijt zijn aan vaste lasten.
Arjan Vliegenthart van Nibud: "Iemand met een modaal inkomen met een gemiddeld huurhuis houdt zo'n 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en inventaris. Dat is iedere maand behoorlijk plannen. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen door bijvoorbeeld hogere zorgkosten betekent dit financiële stress."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.