De meeste huishoudens betalen dit jaar meer woonlasten dan vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier zie je hoe de woonlasten in jouw gemeente veranderen.

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 4,3 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten. Huurders betalen 5,4 procent meer. De belangrijkste reden voor de stijging is de afvalstoffenbelasting. De Rijksoverheid verhoogt de taks op het storten en verbranden van afval met 139 procent. Het doel is om recyclen aantrekkelijker te maken.

Haarlem stijgt hardst, Nijmegen daalt

De gemeente waar de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden het meest stijgt, is Haarlem. Dit jaar betaal je per jaar 72,89 euro meer dan in 2018. Op plaats twee staat Amsterdam. Huishoudens in de hoofdstad zijn dit jaar 65,65 euro meer kwijt. Eindhoven completeert de top drie met een stijging van 57,43 euro per jaar.

Niet in alle grote plaatsen is het wonen duurder geworden. In twee grote gemeentes dalen de jaarlijkse woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. In Nijmegen dalen ze het hardst met 16,38 euro. Ook in Assen betaal je minder. Daar hou je dit jaar 8,88 euro meer over dan een jaar geleden. De laagste woonlasten voor een meerpersoonshuishouden vind je in Den Haag. Jaarlijks kost wonen in de Hofstad 562,97 euro per huishouden.

info

De gemeentelijke woonlasten zijn alle gemeentelijke heffingen bij elkaar opgeteld. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit:

  • Afvalstoffenheffing. Met de opbrengst van deze heffing kan de gemeente je afval ophalen, afvoeren en verwerken.
  • Rioolheffing. Door deze heffing onderhoudt de gemeente de rioleringen in de gemeente.
  • Onroerendezaakbelasting (ozb). De ozb is een belasting op het bezitten of huren van een woning.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.