Naast computeraanvallen op onze banken, zullen we de komende jaren ook rekening moeten houden met aanvallen op andere essentiele sectoren zoals water, electriciteit en vervoer. Die waarschuwing doen twee toonaangevende nationale en internationale beveiligingsexperts in Eenvandaag. Zij zien de verwoestende werking van cyberaanvallen de komende tijd alleen nog maar toenemen. Is Nederland wel voldoende voorbereid op zo'n frontale cyberaanval?
Cyberaanvallen op banken zijn de laatste weken aan de orde van de dag. ING en Rabobank investeren tientallen miljoenen om de aanvallers te weren. Maar wie zit er achter? Zijn het criminelen? Zijn het andere landen? En hoe zijn de aanvallers te weren? Wat ons sinds enkele weken overkomt is al een half jaar dagelijkse praktijk in de VS. Banken, transportbedrijven en oliemaatschappijen worden voortdurend aangevallen. En in Zuid-Korea vielen computers van tv-zenders en banken allem aal gelijktijdig uit, onherstelbaar beschadigd. Wie valt ons aan en wie moet ons beschermen?
Of het nu criminelen zijn of staten als Iran of Noord-Korea, uit simulaties blijkt dat het nog maar de vraag is of we een grootscheepse cyberaanval weer te boven komen. Belangrijke infrastructuur wordt steeds meer gekoppeld aan internet waardoor bij een aanval een samenleving aanzienlijk ontwricht kan worden. En in dat geval mag er volgens een nieuw NAVO-document, "The Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare", zelfs ingegrepen worden met militaire middelen om de aanvallen te stoppen.
In de Verenigde Staten kwamen bankdirecteuren onlangs in spoedzitting bijeen met Obama omdat zij, en oliemaatschappijen en andere bedrijven wekelijks worden aangevallen. Door Iran, of Noord-Korea, zegt de VS. Deskundigen adviseren president Obama nu vergelding met kernwapens open te houden als afschrikking.
In Eenvandaag onder meer de bekende Finse beveiligingsexpert Mikko Hyppönen die reageert op de ontwikkelingen in Nederland en de Verenigde Staten. Daarnaast interviews met Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT in Delft en internetsocioloog Albert Benschop, die vorige maand het boek 'Cyberoorlog - slagveld internet' publiceerde.