De groeiende populariteit van de zogenaamde culinaire wandelingen is een worsteling voor gemeenten. Zijn dit soort wandelingen toegestaan, of hebben ze het karakter van een evenement? En als dat laatste het geval is, moeten ze dan worden verboden?

Wandelen door de stad en intussen bij verschillende restaurants stoppen voor een hapje. Een steeds groter wordende groep lijkt dit de ideale tijdsbesteding te vinden in coronatijd. Zeker nu de lente in aantocht is en veel mensen het thuiszitten zat zijn.

Manier om omzet te maken

De zogenoemde 'culinaire wandeling' nam sinds eind 2020 een vlucht en dat is geen verrassing: het CBS becijferde dat in 2020 de omzet van de horecasector kromp met 34 procent ten opzichte van 2019. Horecaondernemers, die tijdens de lockdowns hun deuren moesten sluiten, zien het concept als een manier om naast afhaalmaaltijden wat extra omzet te genereren.

Restaurants sluiten zich dan ook graag aan bij het initiatief van culinaire wandelingen. Organisatoren als Tasty Walks en WijnSpijs spelen hier handig op in en bieden in steeds meer steden wandelroutes aan.

Geen startplaats en vaste route

Gemeenten worstelen ermee. Ze ondersteunen hun lokale horeca graag, maar vrezen een te grote toeloop. Om die reden is in januari een aantal wandelingen afgelast, zoals in Haarlem. "De wandeling werd groots aangekondigd, ging over de gemeentegrenzen heen. Er kwamen veel bezoekers op af. Dat was voor ons reden om de wandeling te verbieden", zegt Daphne Sijmonsbergen van de gemeente Haarlem.

In overleg met de organisator is de wandeling toen aangepast. "Hij is nu kleiner van opzet en er mag geen sprake zijn van organisatie. Dus niet afspreken op een startplaats, geen vaste route, maar wandelen in je eigen tempo volgens je eigen route. Op die manier lijkt de wandeling op het afhalen van maaltijden en kunnen we 'm toestaan."

Lees ook

Te veel reisbewegingen

De gemeente Groningen blijft wel bij het verbod. In januari vond ook daar een wandeling plaats, het startsein voor meerdere wandelingen, was de bedoeling. Maar de gemeente blies een vervolgwandeling af.

"Ze zorgen voor teveel reisbewegingen naar de binnenstad en dat willen we niet", zegt Hans Coenraads van de gemeente Groningen. "De wandeling is georganiseerd en daarmee een evenement, en evenementen mogen niet."

Kostenpost

Restauranthouder Hans Over baalt er stevig van. "Ik mag wel afhaalmaaltijden verzorgen, maar een hapje afhalen mag niet", zegt hij verongelijkt. "In Groningen mag een wandeling niet, maar in Friesland en Drenthe wel." Hij deed mee met de eerste wandeling en zag uit naar meerdere edities.

"De eerste verliep naar mijn mening prima. Het was veilig, we zorgden voor genoeg afstand. Op het drukste moment had ik zestien mensen voor de zaak staan, allemaal op afstand. Ik hoopte dus op een vervolg, maar dat kwam niet. De gemeente blies 2 dagen van tevoren de wandeling af. Naast het mislopen van klandizie was dit ook een kostenpost, want alle producten waren al ingekocht."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

'Evenementen mogen niet'

Om één lijn te trekken hebben de burgemeesters dit initiatief in het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, besproken. Die lijn is: georganiseerde wandelingen die het karakter hebben van een evenement mogen niet.

Ook de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hanteert die regel en laat weten dat 'take away-wandelingen zijn toegestaan, zolang ze niet lijken op een evenement. De gemeente bepaalt of er sprake is van een evenement. Het is dan aan de gemeente om op te treden.' Het is dus aan de gemeenten om te bepalen of een wandeling door kan gaan, of niet. Wat is een evenement en wat niet?

Maatregelen in acht nemen

De gemeenten Breda, Utrecht, Leiden en Delft stonden culinaire wandelingen in het weekend van 27 maart 2021 toe. Hun afweging was eensluidend: de coronamaatregelen moeten in acht worden genomen, spreiding van bezoekers is noodzakelijk en er mag geen sprake zijn van een tijdslot of organisatie.

"We steunen graag onze lokale horeca en prijzen de vindingrijkheid van de horecaondernemers", zegt Marieke Ruijgrok van de gemeente Utrecht. "We houden contact met de ondernemers en organisaties over het verloop en wijzen hen ook op de eigen verantwoordelijkheid. Vooralsnog gaat dat goed en heeft de wandeling het karakter van het afhalen van een maaltijd."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.