"Laat ze maar komen", zegt de veroordeelde crimineel Shahin Gheiybe tegen EenVandaag. In filmpjes op Instagram geniet hij openlijk van zijn vrijheid. En hij is niet de enige die dat op die manier doet.

Het is een fenomeen dat steeds vaker lijkt voor te komen. Het meest recente en in het oog springende voorbeeld is dat van de voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe. Hij was tot dertien jaar cel veroordeeld voor een dubbele poging tot moord en heling. Hij wist in 2011 te ontsnappen uit de gevangenis en dook vervolgens op via social media.

Op zijn Instagram-account daagt de veroordeelde crimineel de politie zelfs openlijk uit. "Ik ben onterecht gestraft," vertelt hij in een van zijn video's over het neerschieten van twee Bosschenaren. Ook zegt hij dat de politie en media hem "proberen zwart te maken." Sinds deze maand staat zijn naam op de Nationale Opsporingslijst. Het maakt Gheiybe tot een van de meeste gezochte personen van ons land.

De collega's van Opsporing Verzocht maakten bovenstaande reportage over Shahin Gheiybe.

'Iedereen moet weten wat er gebeurd is'

Tegen EenVandaag zegt hij onschuldig te zijn en Instagram te gebruiken om zijn naam te zuiveren. "Ik wil mijn onschuld bewijzen op deze manier. Ze willen me alleen maar pakken en terug de bak in gooien. Ze willen verder niets. Maar ik heb harde feiten dat het anders is."

Een inval bij zijn ouders is wat Shahin betreft de druppel die de emmer deed overlopen: "Eerst vond ik het niet nodig maar nu ze zo ver gaan dat ze zelfs een inval doen bij mijn ouders kan ik niet anders. Iedereen moet weten wat er gebeurt is."

Op de vraag of hij zich onaantastbaar waant reageert hij geprikkeld, maar zegt vervolgens dat Instagram de enige plek is waar hij zijn verhaal kan doen. Zichzelf aangeven is wat hem betreft geen optie:

Ik zeg niet dat ze me nooit te pakken krijgen. Dat zeg ik niet, maar ik ga ook niet zomaar makkelijk opgeven

Saban B. in Turkije

Een ander bekend voorbeeld is dat van Saban B. Hij werd in 2010 veroordeeld tot 8 jaar cel voor het mishandelen, verkrachten en uitbuiten van vrouwen, maar tijdens zijn verlof vluchtte hij naar Turkije. En daar liet hij zich naar hartelust fotograferen. Saban B. was op foto's te zien in het zwembad, zat heerlijk ijsjes te eten en ging met vrienden naar voetbalwedstrijden.

Lees ook

Of wat te denken van Caba D. die vorig jaar op klaarlichte dag Ivan Serdarusic in een pizzeria in de Amsterdamse Beethovenstraat doodschoot. Het is niet zomaar iemand, maar een bekende huurmoordenaar die verdacht wordt van meerdere liquidaties. En toch bleef hij gewoon actief op Instagram. Uiteindelijk is hij opgepakt door de Tsjechische politie, die de beelden van de arrestatie ook online deelden.

Beelden van de arrestatie van huurmoordenaar Caba D.

'Ze ontlenen hier status aan'

Criminoloog Jeroen van den Broek van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar dit fenomeen. Volgens van den Broek is het een manier voor criminelen om te laten zien dat ze onschendbaar zijn. "Zij ontlenen hier status aan. Het is echt letterlijk online pronken en het gebeurt heel veel. Ook onder heel veel jongeren die crimineel gedrag verheerlijken. Alleen we zien niet al die zaken in de media."

Volgens de criminoog ontlenen de criminelen een deel van hun identiteit door dit soort statussen te delen op het internet. "Criminelen zijn ook gewoon mensen. Je wilt het wel showen. Je bent er trots op maar je weet dat het niet slim is en dat is een spanningsveld. De politie doet zo weinig online dat ze er vaak ook nog eens mee wegkomen. Dus dan is het makkelijk scoren want het risico is klein en je pakt wel de likes en status."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage die EenVandaag over dit onderwerp maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.