Hugo de Jonge stelt zich officieel kandidaat als lijstrekker voor het CDA. "Juist nu het zwaar is, juist nu we met z’n allen die crisis te boven moeten komen als één samenleving, juist nu wil ik naar voren stappen."

Ging de strijd om het lijsttrekkerschap eind april nog nek aan nek tussen de 'charismatische stemmentrekker' Hugo de Jonge tegenover de 'betrouwbare en deskundige' Wopke Hoekstra, met een bijrol voor Mona Keijzer, inmiddels lijkt Hugo de Jonge zich na het terugtrekken van Wopke Hoekstra de enige kandidaat. De kans dat De Jonge het ook daadwerkelijk wordt is volgens politiek commentator Joost Vullings groot. "Nu Hoekstra zich heeft afgemeld is De Jonge favoriet. De grote vraag is of er nu nog iemand van naam en faam zich gaat melden."

audio-play
Hugo de Jonge: "Ik ga ervoor om het CDA een leidende rol te willen laten spelen."

'Juist nu het zwaar is'

Het CDA een leidende rol laten spelen, dat is het doel van Hugo de Jonge, mocht hij lijsttrekker van het CDA worden. "Het CDA heeft alles in zich om weer de grootste te worden. Het CDA zal sowieso een leidende rol spelen, en ik wil zelf ook graag die leidende rol spelen."

"Juist nu het zwaar is, juist nu we met z'n allen die crisis te boven moeten komen als één samenleving, juist nu wil ik naar voren stappen", zegt hij. "Ik ben groot gebracht in een partij die gewend is verantwoordelijkheid te willen dragen, juist als het moeilijk wordt. In die traditie wil ik ook staan en daarom stel ik mij kandidaat als lijsttrekker voor het CDA."

Leidende rol

Of het CDA de grootste partij zal worden? "Dat zal hard werken zijn. Ik zie ook wel eens een enkele peiling", verklaart hij. "Er is werk aan de winkel en laten we daarmee aan de slag gaan."

Ik ga ervoor om het CDA een leidende rol te willen laten spelen", benadrukt hij nogmaals. "Ik staar me niet blind om de grootste te worden. Waar het mij om gaat is dat het CDA een leidende rol kan spelen. Daar ga ik mee aan de slag en daarmee wil ik graag mijn verantwoordelijk nemen."

Lees ook

Mona Keijzer

Vraag is dus of De Jonge de enige kandidaat blijft, of Mona Keijzer zich nog in de strijd mengt of er zich nog een andere kandidaat van gewicht zich meldt. "De enige waarvan we weten die ambitie heeft en voldoet aan de profielschets is Mona Keijzer", vertelt Joost Vullings.

Een grote verrassing, iemand van 'naam en faam' ziet hij niet zo snel op het toneel verschijnen. "Niemand gaat uit van een verrassing. Het is bijvoorbeeld niet zo dat Grapperhaus zich ineens in de strijd gooit."

Angst onder politici

Met het terugtrekken van de gedoodverfde kroonprins Hoekstra is er in ieder geval de grootste bedreiging voor de kandidatuur van De Jonge weggenomen. In een peiling onder CDA-stemmers gingen De Jonge en Hoekstra nog nek aan nek.

Naar de redenen van het terugtrekken kan Vullings alleen maar gissen. Wel weet hij dat er in Nederland een zekere huiver is om de strijd om het lijsttrekkerschap aan te gaan. "Je moet durven verliezen. In Nederland vinden politici het eng, wat doet het met je carrière?"

Lees ook

Dilemma

De verwijzing naar de strijd tussen Samsom en Asscher wordt wel erg vaak gebruikt, wat Vullings betreft. "Het wordt bijna een smoesje om niet mee te doen. Want er zijn ook goede voorbeelden. Denk aan de lijsttrekkersverkiezingen bij PvdA en CDA in 2012, waaruit Samsom en Buma als leiders naar voren kwamen. "Men is vooral bang dat het een lelijk schouwspel wordt. Dat gewaardeerde partijkrachten elkaar publiekelijk afmaken. Aan de andere kant wil dat je leden iets te kiezen hebben."

"Een kandidaat naar voren schuiven is niet meer van deze tijd. Idealiter krijgt de partij energie van interne verkiezingen, ontstaat er een positief gevoel. En het geeft een nieuw partijleider een sterk mandaat, het is een lekker begin. Dilemma is dus: doet een lijsttrekkersstrijd een partij juist goed of niet/ En wat doet het de carrières van deelnemers. Knakken die of helpt het juist?"

Profielschets

Een plotselinge tegenkandidaat zal zich waarschijnlijk niet aandienen, denkt Vullings, want het partijbestuur heeft een profielschets waar maar weinig politici aan voldoen. "Dat moet wel een topper zijn, dus daar zouden alleen Mona Keijzer en Hugo de Jonge doorheen komen, en niet een gemeenteraadslid of een gewoon lid."

Wel staat het mensen vrij zich na vrijdag op te werpen als tegenkandidaat. "Het bestuur zegt: dit zijn mensen die we voordragen. Maar op dat moment kan nog steeds iemand zeggen: ik ben tegenkandidaat." Een dergelijke kandidaat geeft Vullings echter geen kans. "Dat wordt niks."

Hugo tegen Mona

Nu Hugo de Jonge officieel kandidaat-lijsttrekker is, zijn de ogen gericht op Mona Keijzer. "Zij heeft altijd met de gedachte gespeeld en er vaak op gezinspeeld." Ze heeft nog tot 24 juni de tijd zich kandidaat te stellen.

"Verder gaan er in de wandelgangen geen geruchten dat anderen zich warmlopen", zegt Vullings. "Het wordt Hugo tegen Mona. Of anders een wel hele grote verrassing."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.