Bij het grote publiek is hij bekend om zijn opvallende schoenen, maar in Rotterdam kennen ze hem vooral als wethouder van onderwijs en zorg. Hugo de Jonge (CDA), vicepremier en de nieuwe minister van Volksgezondheid: “Ik wil werken aan een zorgzamere samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat we naar elkaar omkijken en als het nodig is voor elkaar zorgen.”

Hugo de Jonge is voor velen een nieuw gezicht, maar zelf kent hij het Binnenhof al een langere tijd. Sinds 2004 loopt hij mee in de Haagse politiek. Als politiek assistent van de onderwijsbewindslieden Maria van der Hoeven en Marja van Bijsterveldt leerde De Jonge het Binnenhof kennen. Ook werkte hij voor toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

In Rotterdam deed hij bestuurlijke ervaring op als wethouder. De Jonge nam de portefeuilles zorg, jeugd en onderwijs onder zijn hoede. “Als wethouder in Rotterdam was ik al verantwoordelijk voor de zorg aan jong en oud in de stad. Dat ik me nu voor een betere zorg voor álle Nederlanders in mag gaan zetten vind ik buitengewoon eervol en een grote verantwoordelijkheid.”

Onderwijsman

Toch is de politiek niet altijd zijn thuisbasis geweest. De Jonge begon zijn loopbaan als onderwijzer en adjunct-directeur van een basisschool. Later schopte hij het tot schoolhoofd. Zijn onderwijservaring was in de Rotterdamse politiek nog wel eens te merken.

“Ik voel soms de neiging om grondig uit te leggen hoe het eigenlijk zit”, geeft De Jonge toe. “Dat was in debatten ook regelmatig het commentaar.” Hij lacht. “Als ik na afloop van een debat op de klok keek, dacht ik wel eens: ‘Dat had ook in de helft van de tijd gekund’”.

Maar of dat in de Tweede Kamer anders wordt? De Jonge vermoedt van niet. “Ik denk dat de Kamer mij ook wel iets meer zou willen disciplineren op dat punt. En dat is ook terecht. Daar leer ik alleen maar van.”

Schoeisel

Inmiddels is De Jonge twee maanden de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens de beëdiging van het nieuwe kabinet zorgde hij voor ophef door volgens critici ‘ongepaste schoenen’ te dragen. De Jonge droeg bij de bordesscène witte schoenen met een bloemenprint. Volgens critici geven de schoenen geen pas bij een plechtige gebeurtenis in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.

Zelf ligt Hugo de Jonge niet wakker van de ophef over zijn schoeisel. “Er is geen reden om somber en saai door het leven te gaan. Ik heb altijd vrolijke schoenen aan en dit is een vrolijke dag", zei hij in een uitzending van de NOS over de nieuwe bewindslieden.

Ouderenzorg

Speerpunt van zijn portefeuille is de ouderenzorg. Vooral de eenzaamheid onder ouderen gaat hem aan het hart. “Meer dan de helft van onze 75-plussers voelt zich eenzaam”, zegt De Jonge. “Ongeveer 10 procent daarvan voelt zich zeer eenzaam: zij hebben niemand meer om op terug te vallen.”

De minister weigert om vanuit Den Haag met zijn knieën onder het bureau de eenzaamheid op te lossen. “Wat je wel kunt doen, is samen optrekken met wethouders en maatschappelijke partijen om eenzaamheid te lijf te gaan.”

Hij ging de afgelopen jaren slagvaardig aan de gang: Rotterdam startte in 2014 een speciaal actieprogramma om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Ruim 8.000 75-plussers kregen de afgelopen anderhalf jaar bezoek van vrijwilligers. In 2.000 gevallen kwam de gemeente daarna in actie, blijkt uit cijfers die de gemeente Rotterdam bekendmaakte. “Ik wil werken aan een zorgzamere samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat we naar elkaar omkijken en als het nodig is voor elkaar zorgen.”

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.