Het zou dé dance- en clubsensatie van Amsterdam worden: Club Atelier. Maar vanaf maart moest het roer telkens om. De club werd een sport- en salsacentrum en wist daarmee te overleven. Maar inmiddels is eigenaar Charly het corona-beleid wel beu.

Hij heeft begrip voor de maatregelen en hij snapt dat de regering deels ook in het duister tast, maar wat hij niet snapt is dat er wat hem betreft geen sprankje hoop wordt gegeven. "Die persconferentie van dinsdag is één groot tranendal, er is nul hoop." Zelf probeert hij op alle mogelijke manieren de hoop voor zijn danceclub én zijn personeel levend te houden.

Hoop nodig

"Ik heb nog niet helemaal scherp wat we er in Nederland aan willen doen, en misschien kunnen we er ook wel niks aan doen", zegt hij over de maatregelen die het kabinet dinsdag afkondigde.

"Je krijgt het gevoel dat dit lockdown nummer 2 is van de 4", zegt hij licht geëmotioneerd. "Over een jaar is er geen kroeg meer over. De hele culturele sector is weg. Maar kennelijk staat dat niet op de politieke agenda. Mensen hebben hoop en spelen nodig, iedereen wil gewoon iets leuks te doen hebben."

De randen van wat mag

Wat hem steekt is dat de regering mensen aanspreekt op afwijkend gedrag; het 'individu dat opnieuw de grenzen gaat opzoeken binnen de maatregelen'. "Maar dat is het economische principe", vindt hij. "When everybody zigs, somebody else will zag."

En dan ga je binnen de mogelijkheden andere oplossingen bedenken, desnoods aan de randen van wat is toegestaan. "Als wij geen horeca meer mogen bedrijven, dan wordt het een afhaaltent, of dan wordt het wel een markt hier. Dat moet hij toch kunnen snappen."

Overlevingsdrang

"Echte ondernemers die letterlijk met hun handen in het spoelwater staan, die worden gewoon boos. En die gaan alles doen binnen de mogelijkheden om er zo toch wat van te maken. En kun je die dat kwalijk nemen?", vraagt hij zich af.

Hij verwijt de regering dat ze dit als onacceptabel gedrag doen voorkomen. "Ik zou zeggen dat dat dierlijk instinct is, dat het overlevingsgedrag is, ik kan dat goed begrijpen."

Jongeren direct geraakt

Zelf zit hij deels in het vastgoed, en ziet dat de crisis daar nog maar weinig effect heeft. Voor kleine ondernemers is dat volgens hem wel anders. "De man op de vloer, of dat nou een bakker, een horecazaak of een klein theater is, die voelt het direct."

Zelf heeft hij zijn eigen personeel al laten weten dat ze wat later worden betaald, en zijn grote leveranciers vinden het goed dat hij wat later over de brug komt. "Maar juist die zzp'er, juist die jongere, die hier niet alleen feest, maar ook werkt, die wordt direct geraakt omdat hij of zij de huur niet meer kan betalen. En daar is geen vangnet voor."

Markt, museum en concerten streamen

Zelf houdt hij de moed er in en is creatief in het bedenken van alweer een oplossing voor alweer een lockdown. Na een groot buitenterras dat nu weer moet sluiten, een salsa-centrum en een sportschool, zet hij na de laatste maatregelen weer nieuwe oplossingen in.

"Morgen gaan we gewoon vrolijk weer een markt beginnen, een museum maken we ervan, we gaan weer concerten streamen, we gaan weer afhaalfood maken, we gaan er gewoon wat van maken. Ik denk dat dat belangrijk is."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.