Het CDA gaat de politieke druk opvoeren om een verbod op lachgas voor elkaar te krijgen. Eerder deze week reed in het Limburgse Gennep een automobilist een terras op. Alle drie inzittenden van de auto hadden lachgas gebruikt.
Lachgas wordt vooral door jongeren gebruikt. Het wordt geïnhaleerd via een ballonnetje en geeft een korte, maar hevige roes. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal verkeersincidenten waarbij het gebruik van lachgas een rol speelde, de afgelopen jaren is toegenomen. In 2016 ging het om 60 incidenten, in de eerste helft van vorig jaar al om 960.
Zorgen om ongelukken en gezondheidseffecten
Het CDA pleit sinds een jaar voor een verbod op lachgas. "Gennep is geen incident. Je ziet een gigantische toename van ongelukken in het verkeer met jongeren die lachgas gebruiken Eind mei is in Rotterdam iemand doodgereden door een jonge jongen die een ballonnetje lachgas aan zijn mond had. en in Groningen raakte een auto total loss na tegen een boom tot stilstand te zijn gekomen", zegt Tweede Kamerlid Anne Kuik.
Naast de gevolgen voor de verkeersveiligheid maakt Kuik zich zorgen over de gezondheidseffecten van lachgas. "Jongeren hebben verlammingsverschijnselen bij veel gebruik. Het is heel laagdrempelig en goedkoop. Je ziet dat mensen op straat buiten ballonnetjes gebruiken en helemaal van de wereld zijn. Maar lachgas is bedoeld voor slagroomspuiten, niet om je hersenen af te sluiten van zuurstof."
Gemeenten hebben geen handvaten om te handhaven
Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het bezit en de verkoop strafbaar stellen, maar het gebruik niet. Veel burgemeesters juichen een verbod ook toe. Ze wijzen op de gevaren voor de gezondheid, de overlast op straat en de onveiligheid in het verkeer.
De CDA'er begrijpt wel dat deze burgemeesters een landelijk verbod toejuichen: "Een aantal burgemeesters heeft het lef gehad om in de Algemene Plaatselijke Verordening een verbod op te nemen, want er zijn in kroegen aparte 'lachgas-bars'. Dus naast de alcohol ook een ballonnetje. Dat is natuurlijk onacceptabel en ook gevaarlijk. Maar gemeenten hebben onvoldoende handvaten om te handhaven, daarom pleit ik voor een verbod."
Geen meerderheid
Toch is het onzeker of dat verbod er komt, want er is nog geen meerderheid voor in de Tweede Kamer. De VVD zei eerder dat een verbod 'schieten met een kanon op een mug is'. "Dat is toch een hele vreemde reactie. Je ziet dat dit een maatschappelijk probleem is, je ziet hoeveel incidenten er in het verkeer zijn en wat het doet met jonge mensen, waar wij ook een zorgplicht voor hebben", zegt Kuik.
Naar verwachting praat de Tweede Kamer na de zomer over het kabinetsvoorstel om lachgas toe te voegen aan de lijst II van de Opiumwet. Hierop staan softdrugs, zoals hasj, wiet en paddo's.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.