Moeten cafés opnieuw de deuren sluiten in de strijd tegen corona? Viroloog Janke Schinkel sluit het niet uit. "Cafés zijn een probleem: veel mensen in een kleine ruimte, alcohol in het spel. Dat moeten we echt tegengaan."
Schinkel, verbonden aan het Amsterdam UMC, is ongerust. De laatste dagen wordt er in Nederland weer vaker positief getest op corona. "Het kan ineens hard gaan. Toen we eind februari de eerste coronagevallen registreerden, bereikten we 3 weken later een piek. Als ik de drukte in cafés zie, maak ik me echt zorgen." Horecagelegenheden sloten op 15 maart verplicht de deuren. Sinds 1 juli mogen ze weer open, onder de voorwaarde dat gasten onderling anderhalve meter afstand bewaren.
Anderhalve meter niet realistisch
Cafés vormen op dit moment een groot probleem, zegt de viroloog. "Je gaat niet naar een cafe om anderhalve meter afstand te houden. En als dat niet gebeurt, neemt de kans op nieuwe besmettingen duidelijk toe. In een café drink je alcohol. Hoe later het wordt, hoe gezelliger. Ik gun het iedereen, maar het is niet verstandig."
Er zou wel onderscheid gemaakt kunnen worden tussen restaurants en cafés, vindt de viroloog. "Een restaurant is een gecontroleerde omgeving, je zit aan een tafel, kan afstand houden. In een café zitten bezoekers aan barkrukken en maken ze praatjes met vreemden. Dat is een groot verschil."
Impopulaire maatregel
De viroloog begrijpt dat het een impopulaire maatregel is om cafés aan banden te leggen. "Het is zomer, en we hebben ons lang ingehouden. We willen de deur uit en naar feestjes. Ik begrijp dat." Toch sluit ze niet uit dat het op korte termijn al nodig is om cafés te sluiten.
Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen gedrag, maar Schinkel denkt dat wat hulp van buitenaf geen kwaad kan. Gelegenheden waar de kans op besmetting toeneemt, zouden volgens haar beperkt moeten worden. Ook mondkapjes bieden geen uitkomst voor kroegen, aldus Schinkel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.