Het Joint Investigation Team (JIT) heeft vandaag bekend gemaakt dat vlucht MH17 op 17 juli 2014 is neergeschoten door een BUK-raket. De raket was afkomstig uit Rusland en werd vervolgens afgevuurd vanuit door Russische rebellen gecontroleerd gebied in Oost-Oekraïne. Na de lancering is de raket weer teruggebracht naar Russisch grondgebied.
Het JIT heeft meerdere scenario’s onderzocht, waaronder een ongeluk en de mogelijkheid dat vlucht MH17 door een ander vliegtuig is neergeschoten. Het onderzoek wijst uit dat alleen het scenario dat vlucht MH17 werd neergeschoten door een raket, overeind blijft staan.
Op het moment dat MH17 werd neergehaald waren er hevige gevechten gaande tussen separatisten en het Oekraïnse leger. Het gebied van waaruit de BUK-raket werd afgeschoten was op dat moment in handen van Russische separatisten.
Op basis van telecom data, telefoongesprekken, getuigen en vele foto’s en filmpjes blijkt dat er ‘zonder enige twijfel’ een precieze lanceerlocatie aan te wijzen is: een landbouwveld bij Pervomaiskiy.
Er zijn op dit moment ongeveer 100 betrokken personen in beeld waarvan de identiteit door het JIT is vastgesteld. Zij zijn niet allemaal verdachten, er moet eerst meer zicht gekregen worden op vragen als: wie gaf de opdracht om de raket af te vuren?
In de studio praten we erover na met Thomas Schansman. Zijn zoon Quinn was aan boord van vlucht MH17. Hij vertelt hoe moeilijk het voor hem en andere nabestaanden is om zo lang op duidelijkheid over de toedracht te hebben moeten wachten. En hoe gaat het strafrechtelijk onderzoek nu verder? Zullen de daders gevonden en berecht worden? Ton Zwaan, oud-onderzoeker van het NIOD en deskundige op het gebied van oorlogsmisdaden, legt uit dat er wat dat betreft nog een lange weg te gaan is.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.