Het stukje bot dat journalist Michel Spekkers vond in het gebied waar de MH17 ruim twee jaar geleden neerstortte is van één van de slachtoffers. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

Ondanks de belofte van het kabinet de ‘onderste steen boven te halen’ en alle slachtoffers naar huis te krijgen, heeft het kabinet nog niet op het nieuws gereageerd.

Voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 Evert Zijtveld noemt het ‘verbazend’ dat Spekkers het botrest zo makkelijk heeft gevonden. “Dat is niet de bedoeling geweest en zo heeft de overheid het ook niet uitgelegd aan ons”, zei Zijtveld, die zelf beide kinderen verloor, afgelopen zaterdag. Toch blijft een reactie van het kabinet vooralsnog uit.

Tweede-Kamerlid voor de CDA Pieter Omtzigt houdt zich nog altijd bezig met de zaak MH17. Hij zit nog steeds met veel vragen omdat er nog altijd niemand officieel als verdachte is aangewezen. Op Twitter zegt hij te hopen op een spontane brief van Rutte en/of minister Van der Steur aan de Kamer. Zij hebben immers een actieve informatieplicht.

Pro-Russische rebellen

Het gebied waar vlucht MH17 neerstortte is momenteel in handen van pro-Russische rebellen, de DNR. Spekkers is na overleg met het Russisch consulaat en contacten met de pro-Russische rebellen naar het gebied afgereisd, omdat dit via Oekraïne niet goed mogelijk was. Echter, Rusland heeft belangen bij de uitkomsten van het onderzoek naar de MH17. Dat blijkt wel uit meerdere pogingen van Russische hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie rond het onderzoek.

Vanochtend gaf het hoofd van de DNR, Alexander Zakharchenko, een persconferentie waarin hij zich hard maakt voor Spekkers en zijn vondsten. Hij gebruikt het als bewijs voor zijn stelling dat Nederland niet de échte oorzaak wil achterhalen, maar Rusland de schuld wil blijven geven. Verslaggever van Nieuwsuur Jan Eikelboom twitterde daarover vanochtend, hij verdenkt Rusland ervan journalist Spekkers te misbruiken voor Russische propaganda.

Naar eigen zeggen is Spekkers daar niet trots op, maar heeft hij de persconferentie van Zakharchenko alleen geretweet omdat hij vond dat het benoemd moest worden.

In EenVandaag een gesprek met Pieter Omtzigt van het CDA en freelancejournalist Michel Spekkers over het handelen van het kabinet, en het belang van Rusland bij de vondsten van Spekkers.

Ten slotte ook een reactie van een van nabestaande Thomas Schansman. Hij heeft in  een brief gevraagd aan Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer om de minister vragen te stellen over botresten.