De Nederlandse boeren zijn boos. Ze voelen zich aan alle kanten gepiepeld, gekleineerd en in een hoek gezet. Om een signaal af te geven trekken ze dinsdag naar Den Haag. "Het is een waarschuwingsactie, laten zien 'hier zijn we, wij doen er ook toe'."

De suggestie van D66-Kamerlid Freek Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren om de stikstofuitstoot in te perken was misschien de druppel voor Mark van den Oever van Farmers Defense Force, de emmer was wat hem betreft al heel lang vol. De oproep om dan maar met z'n allen naar Den Haag op te trekken vond onder collega-boeren dan ook direct gehoor. Eenmaal in Den Haag wil hij graag een 'hartig woordje spreken' met minister Schouten van Landbouw.

'Niemand helpt ons'

Het was de bezetting van een boerderij in Boxtel door dierenactivisten die varkenshouder en fruitteler Mark aanzette tot het oprichten van de Farmers Defense Force. Irritatie, dat die bezetting zo lang duurde. "Toen heb ik gedacht: 'Niemand helpt ons, het wordt tijd dat we onszelf gaan helpen'."

Hij aarzelde niet en zette zijn initiatief op Facebook en na een aarzelend begin explodeerde het ineens. "Het ging eerst langzaam, eerst acht, toen twintig leden. Ik dacht: 'Ik trek de stekker er weer uit'. Maar toen ontplofte het, en nu hebben we 15.000 leden."

Angst en woede

Het initiatief maakte veel los. Zoveel dat Mark nu, een paar maanden later, een massa boeren onder de noemer van Agractie kan mobiliseren om in Den Haag te demonstreren. "Er gaan een paar duizend boeren met de trekker naar Den Haag."

Wat de boeren drijft is is angst, maar ook woede. "Angst voor het voortbestaan van het bedrijf en de kans om je gezin te eten te geven. En woede omdat het alweer de zoveelste keer is dat we een veeg uit de pan krijgen."

Beleid teveel op emotie gebaseerd

Mark somt een aantal oorzaken van de onvrede onder de boeren op. "Ja, we houden meer dieren, maar met veel minder uitstoot dan 30 jaar geleden. En we zijn al heel erg circulair. De mest van mijn varkens worden hier onder de perenbomen uitgereden, anders zou ik kunstmest moeten kopen. We hebben zonnepanelen liggen. En gas gebruiken we alleen privé."

Naar zijn idee wordt beleid te veel op emotie gebaseerd en veel te weinig op harde cijfers. Onderzoek naar stikstof zou onbetrouwbaar zijn. "We willen dat stikstof fatsoenlijk gemeten wordt en dat er daaruit beleid ontstaat, in plaats van uit emotie. Hetzelfde geldt voor gewasbeschermingsmiddelen. Wij willen dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt."

'Niemand is uit op rotzooi'

Ondanks de frustratie onder de boeren denkt Mark dat de actie rustig verloopt. "Ik denk dat de stemming over het algemeen goed is. Het is een waarschuwingsactie, laten zien van 'hier zijn we, wij doen er ook toe'."

Hij denkt dat het een publieksvriendelijke actie wordt. "Als de politie en de gemeente Den Haag zich een beetje coöperatief opstellen tenminste. Maar de contacten met de politie zijn goed. Dan denk ik dat het goed moet komen. Niemand is uit op rotzooi."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.