'Het moment van een uitbarsting nadert snel. Een oorlog kan vandaag of morgen uitbreken'. Oorlogszuchtige taal van de Noord-Koreaanse legertop gisteravond. Noord-Korea zette deze week de verhoudingen na eerdere dreigementen verder op scherp. Escaleert het conflict nog verder of blijft het bij oorlogsretoriek? 

Gisterenavond verklaarde het Noord-Koreaanse leger dat een plan voor aanval, indien nodig nucleair, is goedgekeurd. Iedereen, inclusief Noord-Korea’s trouwste bondgenoot China, veroordeelt de bedreigingen maar voorlopig lijkt de kou nog niet uit de lucht.

Na eerdere dreigementen om de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul tot as te bombarderen zeggen ze ook de VS te kunnen beschieten met een kernwapen. Waarom slaat Noord Korea juist nu op de oorlogstrom?

In Eenvandaag een gesprek met Korea deskundige Koen De Ceuster, wetenschapper Maarten Jongsma die Noord-Korea regelmatig bezoekt en de Zuid-Koreaan Lee Kee Hang.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.