Ouderen die langer thuis wonen, eerstehulpposten die sluiten en de groei van de bevolking. Het wordt het steeds moeilijker om binnen de wettelijk aanrijtijd van 15 minuten ter plekke te zijn. Maar de inzet van kunstmatige intelligentie biedt nu uitkomst.
Het klinkt als sciencefiction: een algoritme dat kan voorspellen waar en wanneer de kans op een hulpvraag het grootst is. Maar het is in verschillende regio's al werkelijkheid. De GGD's van Flevoland, Gooi & Vechtstreek en Zuid-Holland-Zuid werken al met het systeem en zijn positief.
Op tijd door spreiding
Het principe is eigenlijk heel simpel: waar brengt een ambulance op welk moment het meest op qua aanrijtijd? Door ambulances te spreiden naar plaatsen waar de kans op een hulpvraag het grootst is, is de aanrijtijd nu al verbeterd.
Om beter te kunnen voorspellen waar de zorgvraag vandaan gaat komen ontwikkelde het Centrum voor Wiskunde & Informatica een algoritme. Door tienduizenden ambulanceritten in te voeren kan het systeem een analyse maken en berekenen waar en wanneer de kans op een hulpvraag het grootst is. En daar gaat de ambulance naar toe. Zeker bij drukte helpt het de meldkamer de juiste keuzes te maken.
Soms wat verwarring
Hoe het in de praktijk gaat, vertelt ambulancemedewerker Gaby Moons. "We krijgen een nu ritopdracht zonder een patiënt. Je gaat naar een gebied in de regio waar meer ambulancedekking gewenst is."
"Je bent meer aan het rijden zónder een patiëntenopdracht, maar het is niet zo dat we door het systeem meer rijden dan vroeger", legt Gaby uit. Het levert winst op in aanrijtijd en in het slechtste geval hooguit wat verwarring. "Het is soms wel dat je ergens naar een post gestuurd wordt voor zo'n 'voorwaardenscheppende rit' en dat je daar komt en er al een ambulancebemanning zit. Dan vraag je je af: wat doen wij hier? Dat komt dan omdat berekend is dat het het beste is om daar dubbel te zitten."
700 ritten extra
"Het is een dynamisch systeem", legt Vincent van den Brekel uit. Hij is directeur van het bedrijf dat speciaal is opgericht om het programma op de markt te krijgen. "Verplaatst er ergens een ambulance, dan past het programma dat dynamisch aan. Zo hou je continu de meest efficiënte dekking in het gebied."
En met succes. In de regio's Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland-Zuid zijn de prestaties sinds het gebruik van het programma flink verbeterd. 2 jaar geleden werd bij 93 procent van de ritten de aanrijtijd gehaald, nu is dit 95 procent. "2 procent stijging lijkt weinig, maar in de praktijk praat je dan over 700 extra ritten waar de ambulance op tijd is. En dat is toch wel prettig als je daar ergens op de grond ligt en hulp nodig hebt", zegt Van den Brekel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.