Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte in Buitenhof een aantal vergelijkingen om aan te tonen hoe hoog de zorgkosten zijn. Maar kloppen die vergelijkingen ook?
De Jonge was bij Buitenhof te gast om te praten over de stijging van de zorgkosten van maar liefst 5 miljard. Volgens de minister valt deze stijging wel mee. Om het in context te plaatsen, maakte de minister drie vergelijkingen om te laten zien hoeveel geld er omgaat in de zorg. De Jonge relativeerde daarnaast het bedrag van de aankoop van KLM-aandelen door zijn collega-minister Hoekstra van Financiën. Dat zou ongeveer gelijk staan aan 3 dagen zorgkosten.
Noord/Zuidlijn
De eerste vergelijking die de minister maakt is tussen de kosten van de Noord-Zuidlijn en hoeveel twee weken zorg in Nederland kost. "Over de Noord/Zuidlijn hebben we 20 jaar gedaan. Dat kostte ongeveer 3 miljard. Daar kunnen we nog geen twee weken zorg van geven in Nederland."
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, heeft De Jonge hier gelijk. "De totale zorguitgaven in Nederland zijn bijna 100 miljard, bijna 1,9 miljard euro per week. Met 3 miljard euro kan je dus geen 2 weken zorg financieren."
Zeeland als bonus
"Neem je alles wat je verdient in Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland bij elkaar, dan nog geven we in de zorg meer uit", zo luidde de tweede uitspraak van de minister.
Ook bij deze uitspraak is Van Mulligen het eens met de vice-premier. "In 2017 waren de totale zorguitgaven in Nederland dus bijna 100 miljard euro. Dat is behoorlijk veel." Volgens Van Mulligen is dat ook meer dan de economische omvang van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland samen. "Zelfs als je Zeeland erbij optelt kom je op 84 miljard euro, dus een stuk minder dan de totale zorguitgaven in Nederland."
Verschil in programma's
Als laatste legde De Jonge de vergelijking met de publieke omroep: "Een gemiddeld uur zendtijd bij de publieke omroep is ongeveer 10 seconden zorg." In tegenstelling tot de twee eerdere uitspraken klopt deze uitspraak niet.
10 seconden zorg kost namelijk ongeveer 31 duizend euro. Een uur zendtijd kost gemiddeld bijna het dubbele, zo legt Bert Huisjes, directeur van WNL, uit. "Als je het hebt over de kosten voor regulier tv maken dan heb je het over 1000 euro per minuut. Dat klinkt als heel veel, maar dat valt gek genoeg enigszins mee." Volgens de woordvoerder van minister De Jonge is er bij het berekenen van een uur zendtijd rekening gehouden met herhalingen. Daardoor komt het ministerie uit op een bedrag van 24.425 euro.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.