Het zal flink wennen worden voor iedereen, de anderhalvemetersamenleving. Maar hoe is dat als je niet of nauwelijks zo ver kunt kijken? Oogvereniging Nederland denkt dat voor slechtzienden en blinden een isolement dreigt.

Fons Wielemaker is blind en slechthorend. Hij ziet het belang van de lockdown zeker in, maar vindt het ook lastig om afstand te houden. "Ik maak altijd samen met de begeleiding mijn bed op, want dat is voor mij alleen te lastig. Daar kan ik dus nu niet meer bij helpen. Hetzelfde geldt voor boodschappen doen. Dat is niet meer mogelijk, omdat je te weinig afstand kunt houden van de ander."

Anderhalve meter niet haalbaar

Mirjam Boers van Oogvereniging Nederland wordt veel gebeld door mensen die blind of slechtziend zijn. "Ze zijn zich heel geïsoleerd gaan voelen omdat hun vaste begeleider, kennis of vrijwilliger niet meer komt." En dat niet alleen, voor blinde mensen is fysiek contact soms cruciaal om te kunnen functioneren in de maatschappij.

Zonder begeleiding kunnen ook zelfstandig wonende blinden en slechtzienden niet makkelijk de deur meer uit. "Die anderhalve meter is erg vervelend en ook niet altijd haalbaar denk ik voor deze mensen. Neem een mobiel pinapparaat. Dan is het toch prettig als de persoon achter de kassa zich vrij voelt om de hand van die persoon er naartoe te brengen. Nu dat niet kan, kunnen onze mensen zich daar heel akelig bij voelen."

Mirjam Boers van Oogvereniging Nederland

'Contact is nodig'

Fons verwacht veel praktische problemen: "Mensen die blind zijn, hebben vaak behoefte aan fysiek contact. Juist omdat ze bepaalde dingen niet kunnen, is dat contact nodig. Ik voorzie toch wel dat het heel lastig wordt in de anderhalvemetersamenleving."

Als voorbeeld noemt hij ondersteuning bij het koken en hulp bij het aanleren van nieuwe vaardigheden straat. "Ik maak me toch wel een beetje zorgen dat een isolement dreigt voor de mensen die de begeleiding heel hard nodig hebben."

Fons Wielemaker

Trainen van blinden en slechtzienden

Alies Kamphorst is de begeleidster van Fons. Ze begeleidt hem en andere blinden en slechtzienden zodat ze leren van a naar b te komen. Ze ziet hoe ook anderen het lastig vinden om te wennen aan de nieuwe regels.

"Corona heeft ontzettend veel impact op de mensen hier op het wooncomplex", vertelt ze. "Ze merken dat ze meer afgesloten zijn van de mensen om zich heen. Het is sowieso een uitdaging als je visueel beperkt bent om jezelf te kunnen redden."

Alies Kamphorst, begeleidster van de blinde Fons

Stok van anderhalve meter

Veel van haar trainingen gaan momenteel niet door, juist omdat ze fysiek zijn. "We gebruiken nu een stok van 1,5 meter om tussen mij en bijvoorbeeld Fons te houden, maar dat is ook niet ideaal."

Er wordt wel hard naar oplossingen gezocht, geeft ze aan. "We moeten een manier vinden om net als bij de contactberoepen er toch voor te zorgen dat als je aangeraakt wordt, je zorgt dat je handschoenen draagt en dat je je goed ontsmet."

Meer omkijken naar blinden en slechtzienden

Fons hoopt dat mensen zich enigszins bewust worden van zijn situatie, zeker omdat het allemaal nog wel even gaat duren: "Het zou fijn zijn als er aandacht voor komt en een beetje mee wordt gedacht met ons, hoe we deze tijd zo goed mogelijk kunnen invullen."

Ook Mirjam Boers hoopt dat mensen wat meer naar blinden en slechtzienden omkijken. "Ik weet dat er een aantal mensen in onze doelgroep zit die eigenlijk niet zonder fysieke ondersteuning kunnen. Het zou prettig zijn als er toch mogelijkheden zijn om mensen die blind of slechtziend zijn, fysiek waar nodig te ondersteunen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.