Waterbedrijven sloegen tijdens de hittegolf alarm en riepen op zuiniger om te gaan met drinkwater dat uit de kraan komt. Hoe zuinig dat kan weet Aart, hij leeft al jaren zonder 'gewone' waterleidingen.
"Ik heb het geluk dat de vorige eigenaren van dit stuk grond een put hebben geslagen", vertelt de 58-jarige coach. Hij woont sinds 4 jaar op zijn eigen stukje land ergens in het midden van Nederland zonder aangelegde gas-, riool-, -elektriciteit en watervoorziening.
Water oppompen
De put zit op ongeveer 12 meter diepte. "Het water wordt omhoog gepompt met een elektrische pomp en dat komt mijn blokhut binnen." Dit water gebruikt Aart om te douchen, af te wassen en om eten in te koken.
Het water verwarmt hij met een een elektrische boiler die werkt op zonnepanelen zodat hij warm kan douchen. Als de zon niet genoeg heeft geschenen gebruikt hij de houtgestookte cv. "Dat is een houtkachel die water verwarmt in een waterreservoir van 150 liter." Met dat warme water neemt hij soms in de badkuip in zijn tuin een bad. In de winter hoeft hij niet te klappertanden, want zijn huis wordt verwarmd met een houtkachel.
Drinkwater door een filter
Het water uit de put kan volgens Aart prima gedronken worden. "Boerenfamilies leefden vroeger ook op deze manier zonder aangelegde watervoorziening." Toch is hij er voorzichtig mee. "Je proeft dat er veel ijzer in het water zit. Als ik het opgepompte water al licht opwarm dan zie je de volgende dag een ijzerbezinksel liggen."
Tot twee jaar geleden haalde Aart zijn drinkwater met jerrycans op. Na een beetje research kwam hij op het waterfiltersysteem 'Berkey', dat water met koolstof filtert op schadelijke stoffen. "Dit bevalt heel goed."
'Ik heb nu altijd stromend water'
Aart is het nu helemaal gewend om op deze manier te leven. "Tot 7,5 jaar geleden leefde ik in een gewoon huis met alle voorzieningen. Maar ik kon de hypotheek niet meer betalen." Hij ging wonen in een yurt (een grote ronde tent om in te wonen, red.) en maakte hij kennis met het zelfvoorzienende leven. Een geluk bij een ongeluk vindt hijzelf. "Deze manier voelt voor mij veel beter."
Het leven 'off-grid' vraagt veel handelingen dus alles duurt iets langer dan in een gewoon woonhuis. "Maar ik mis het niet, want ik heb nu altijd stromend water." Het voelt voor hem goed om niet afhankelijk te zijn van het systeem waarin je met het gemak van een druk op de knop wordt voorzien van bijvoorbeeld water.
Wildplassen en sproeien
Voor het besproeien van zijn moestuin gebruikt Aart water uit de sloot en het meer dat grenst aan zijn terrein en ook voor zijn toilet is hij niet afhankelijk van water uit de waterleiding. "Ik heb een composttoilet met laagjes zaagsel." Hiermee wil hij in de toekomst zijn land ook gaan bemesten.
Plassen doet hij vaak in het wild. "En ik laat mijn gasten zelf kiezen wat ze willen."
Meer ruimte voor alternatief wonen
Om in de toekomst bewuster om te kunnen gaan met water in Nederland zou er meer ruimte moeten worden vrijgemaakt voor alternatief wonen, vindt de coach. "Daar wordt nu veel te spastisch over gedaan terwijl er veel vraag naar is. Tiny houses worden helemaal gereguleerd. Er mag meer niet dan wel."
Een oplossing? "Wat mij betreft zou de helft van de veestapel kunnen worden opgedoekt. Ik schat dat er dan tussen de zo'n 10.000 tot 100.000 mensen zouden kunnen leven zoals ik. En dan zouden we naast de eigen voedselproductie ook zelf water kunnen winnen op een duurzame manier." Voorlopig voelt Aart zich nog een roepende in de woestijn. "Die bereidheid is er nu gewoon helemaal niet vanuit de regering. Toch zou dat een hele goede zet zijn voor mens en dier."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.