Vandaag lanceert ProDemos de StemWijzer Europa. Door het invullen van stellingen over 30 thema’s bij de Europese Verkiezingen kunnen kiezers zien met welke partij ze de meeste overeenkomsten hebben. EenVandaag legde al eerder de verschillende thema’s voor aan 26.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Uit dit onderzoek blijkt dat de vraag of er meer of minder Europese integratie moet komen voor veel mensen belangrijk is bij het bepalen van hun stem.

Ook euro en asielbeleid spelen een rol

Ook de euro speelt een rol: vooral voor PVV-stemmers weegt stoppen met de Europese munt zwaar.  Andere issues die kiezers van alle partijen bezig houden zijn een gemeenschappelijk Europees asielbeleid, grensoverschrijdende misdaad, de 3-procentsnorm voor de begroting en de vraag of de Europese Unie nog uitgebreid mag worden met nieuwe lidstaten.

In het onderzoek werden alleen thema’s voorgelegd waarover Nederlandse politieke partijen verschillende standpunten over hebben. Veel ondervraagden noemden spontaan ook dat zij graag minder bureaucratie in Europa willen zien.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er ook nog grote groepen kiezers zijn die nog niet weten waar ze hun stem op moeten baseren. Zij kunnen vanaf vandaag de StemWijzer invullen. 

Lees ook