SP, GroenLinks en de PvdA in Amsterdam twijfelen sterk aan het meedoen aan de demonstratie tegen racisme op 18 maart in de hoofdstad. Dat verklaren de PvdA en SP tegenover EenVandaag.

Volgens Chris Schaeffer, afdelingsvoorzitter van de SP in Amsterdam, zijn er dit weekend eisen gesteld aan de organisator: het Comité 21 maart. "Wij hebben aan deze club aangegeven dat de tekst van de slogan gewijzigd moet worden. Deze tekst is nu ‘geen racisten in de raad’, dat moet worden ‘geen racisten in Amsterdam’. Verder moeten verwijzingen in het manifest naar de PVV en Forum voor Democratie verwijderd worden."

Wordt die slogan niet aangepast dan doet de PvdA zeker niet mee aan de demonstratie, zegt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. "Wij demonstreren niet onder de slogan ‘geen racisten in de Raad’. Iedereen heeft een democratisch recht om mee te doen met de verkiezingen." Desondanks benadrukt Moorman wel dat ze racisme altijd met woord in de raad zal bestrijden. 

Eerder liet de Partij voor de Dieren weten in elk geval niet mee te doen aan de demonstratie. Dat zei fractievoorzitter Johnas van Lammeren op Twitter.

Comité 21 maart bestaat uit zestig organisaties die de krachten hebben gebundeld tegen racisme. Op 18 maart staat de demonstratie, dus onder de titel 'Geen racisten in de raad', gepland op de Dam in Amsterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.