Is Nederland klaar voor een politieke partij die speciaal opkomt voor de kleine ondernemer? Veel MKB’ers vinden van wel. Dat blijkt uit een peiling onder 1900 ondernemers uit het EenVandaag opiniepanel. Ze vinden dat het kabinet te weinig aandacht voor ondernemers heeft. Ruim vier op de tien zou daarom overwegen op een ondernemerspartij te stemmen.

Waar de VVD in het verleden nog bekend stond als klassieke ondernemerspartij, zouden nu nog maar twee op de tien MKB’ers op deze partij stemmen. Tot voor kort lag dit percentage nog twee keer zo hoog. Op de vraag door welke partij ondernemers zich het best vertegenwoordigd voelen, vindt een kwart dat geen enkele partij dit doet. Elf procent zegt dat de PVV, slechts vier procent meer antwoordt op dezelfde vraag VVD.

Nederland kent een verleden van ondernemerspartijen. Rita Verdonk probeerde met haar Trots op Nederland de ondernemer te verleiden voor een stem, in de jaren zeventig kenden we de Nederlandse Middenstandspartij (NMP).

Vanavond in EenVandaag: is er draagvlak voor zo’n partij? Opticiën en ondernemer Ed Kriek en online fietsenondernemer Edwin de Jong, door Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemer van 2013, vinden beiden van wel. Ook spreken we met politicoloog Kees Aarts. Volgens hem liggen er voor een nieuwe ondernemerspartij potentieel 10 tot 15 zetels klaar.