De steun voor de doelen in de Klimaatwet neemt af. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Vond in juni 2018 nog driekwart (73 procent) het een goed idee dat de uitstoot in 2030 met de helft moet zijn verminderd, nu is dat geslonken naar 59 procent. Ook als het gaat over het doel om in 2050 vrijwel klimaatneutraal te leven, neemt het draagvlak af. Een half jaar geleden steunde tweederde (67 procent) dat nog, nu is dat iets meer dan de helft (55 procent).

Zorgen over gevolgen Klimaatakkoord

De afgelopen maanden werd steeds meer bekend over mogelijke maatregelen om deze doelen te bereiken. Het concept-Klimaatakkoord wordt nu doorgerekend. De helft (51 procent) maakt zich zorgen over de gevolgen van het Klimaatakkoord voor hen persoonlijk. Een derde (33 procent) vindt het een goed akkoord, iets meer dan de helft (54 procent) is negatief. De grootste groep kiezers van D66 (67 procent) en ChristenUnie (50 procent) staan achter het akkoord, net als GroenLinks- (58 procent) en PvdA-kiezers (55 procent). Als het gaat om VVD- en CDA-kiezers, vinden in beide gevallen slechts drie op de tien (31 procent) kiezers het een goed akkoord.

Meeste coalitiestemmers: klimaat is val kabinet waard

Vorige week bleek uit ons onderzoek dat het Kinderpardon de meeste kiezers geen kabinetsval waard is. Dat is anders als het gaat om klimaatmaatregelen. Veel D66- (69 procent), CDA- (56 procent) en ChristenUnie-kiezers (54 procent) zeggen dat het klimaat belangrijk genoeg is voor het uiteenvallen van Rutte III. Voor de meeste D66- en ChristenUnie-kiezers gaat dat op als de klimaatmaatregelen niet ver genoeg gaan. Bij CDA-kiezers is dat juist andersom; zij vrezen dat de maatregelen de burger teveel raken.

De meeste VVD-kiezers (54 procent) vinden het voortbestaan van het kabinet belangrijker. Wel vinden ze dat Dijkhoff de verhoudingen in de coalitie op scherp mocht zetten door te zeggen dat hij het Klimaatakkoord waarschijnlijk niet gaat uitvoeren.

VVD op laagste stand sinds verkiezingen

De VVD verliest deze maand twee zetels en staat nu op 27. Dat blijkt uit De Peiling, de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door Ipsos. Sinds de verkiezingen heeft de partij niet zo laag gestaan. De VVD is nog wel de grootste partij, gevolgd door de PVV (20, +1). GroenLinks is met 18 zetels (+2) virtueel de derde partij. Coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie verliezen elk een zetel, Forum voor Democratie wint twee zetels.

info

De hele uitslag

 • VVD: 27 (-2)
 • PVV: 20 (+1)
 • CDA: 14 (-1)
 • D66: 13 (-1)
 • GL: 18 (+2)
 • SP: 12
 • PvdA: 9
 • CU: 7
 • PvdD: 7 (-1)
 • 50PLUS: 5
 • SGP: 3
 • DENK: 3
 • FvD: 12 (+2)
Zetelstand januari
Bron: EenVandaag
info

Over dit onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 25.298 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 25 tot en met 28 januari 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.002 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 25 tot en met 28 januari 2019 . Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.