Geert Wilders is door het publiek uitgeroepen tot Politicus van het jaar 2013. Hij krijgt 16 procent van de stemmen. Op de tweede plaats staat minister Jeroen Dijsselbloem (12%) en derde is Alexander Pechtold (10%). In totaal brachten ruim 35.000 mensen hun stem uit. 

Deelnemers kiezen voor Wilders omdat hij duidelijke taal spreekt, goed luistert naar de mensen in het land en een goede vertegenwoordiger is van zijn achterban. Zoals een deelnemer het verwoordt: "De enige politicus die echt voor zijn land en haar bevolking opkomt, die feilloos verwoordt wat er in de samenleving fout gaat, en helaas voor ons land in steeds meer zaken gelijk krijgt. Die wordt weggehoond, en dan telkens moet zien dat andere partijen aan de haal gaan met zijn standpunten."

Politieke jaar in top-3

Presentator Gijs Rademaker: "De top-3 vertegenwoordigt het jaar eigenlijk heel mooi: minister Dijsselbloem is dé verpersoonlijking van het financiële beleid van het kabinet en Europa. Wilders is juist de man die het felle verzet tegen het kabinet belichaamt. En Pechtold wist in een moeilijk jaar de brug te slaan tussen kabinet en oppositie."

Een derde van de deelnemers (32%) kiest het sluiten van Begrotingsakkoord als de belangrijkste politieke gebeurtenis van 2013. Het sluiten van het Sociaal Akkoord staat op de tweede plek.

Samsom 16e

Diederik Samsom, de winnaar van 2012, staat nu op een 16e plek met 1 procent van de stemmen. De meeste PvdA-stemmers kiezen dit jaar voor Dijsselbloem of vice-premier Asscher van de PvdA; hij staat op de 7e plek.

Het is dit jaar de 10e keer dat EenVandaag de grote publieksverkiezing organiseert. Eerdere winnaars waren Wouter Bos (2004), Rita Verdonk (2005), Jan Marijnissen (2006), Rita Verdonk (2007), Wouter Bos (2008), Alexander Pechtold (2009), Geert Wilders (2010), Emile Roemer (2011) en Diederik Samsom (2012). De afgelopen 10 jaar brachten in totaal 278.000 mensen hun stem uit.

De top-10 van 2013 is als volgt:

1. Geert Wilders

2. Jeroen Dijsselbloem

3. Alexander Pechtold

4. Emile Roemer

5. Frans Timmermans

6. Mark Rutte

7. Lodewijk Asscher

8. Sybrand Buma

9. Arie Slob

10. Edith Schippers

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 35.482 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 december tot en met 16 december 2013. De deelnemers is een lijst voorgelegd met 25 landelijke politici die in het afgelopen jaar het meest in het nieuws waren, opgesteld door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Ook konden deelnemers zelf namen invullen.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.