De meeste mensen (53%) zijn voorstander van een vliegtaks als die in Europees verband wordt ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Ruim een derde (37%) is tegen een Europese taks op vliegtickets. Van de mensen die zelf van het vliegtuig gebruik maken voor privéreizen zoals vakantie, is de grootste groep voorstander van zo’n belasting.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet in 2021 in Nederland een vliegbelasting wil invoeren als andere maatregelen zoals biobrandstof niet zorgen voor minder milieuvervuiling door vliegverkeer. Een vliegtaks die alleen in Nederland wordt ingevoerd, kan op minder steun rekenen. Vier op de tien (40%) deelnemers zijn daarvoor, bijna de helft (48%) is tegen. Ruim de helft (54%) van de mensen die wel eens privé vliegt, zegt te proberen uit te wijken naar buitenlandse vliegvelden als er alleen in Nederland een vliegtaks komt.

Vliegtuig altijd optie, ook dichtbij

Weinig mensen mijden het vliegtuig per definitie. Als het gaat om plekken in Europa die vanuit Nederland ook met andere vervoersmiddelen te bereiken zijn, zoals Parijs, Londen en Berlijn, zegt slechts 15 procent sowieso voor de trein of de auto te kiezen. Voor 83 procent is het vliegtuig ook een optie. Vooral de prijs en de duur van de reis zorgen ervoor dat het vliegtuig het vaak wint van de trein. Tweederde (68%) vindt daarom dat er, om vliegen minder aantrekkelijk te maken, meer geïnvesteerd moet worden in internationale treinverbindingen.

Geen rekening met milieu

Een ruime meerderheid (86%) van de deelnemers houdt geen rekening met milieu bij het boeken van een vakantie. Sommigen denken dat het nog slechter zou zijn als iedereen met de auto of trein zou gaan. Anderen weten wel hoe slecht vliegen is voor het milieu, maar zeggen dat "het niet anders kan, omdat familie overzees woont". Ook vinden mensen dat het eens per jaar wel mag, of zeggen ze dat het toch geen verschil maakt als je in je eentje stopt met vliegen. En er wordt veel naar de overheid verwezen, zij geven volgens deelnemers het slechte voorbeeld: “Een regering waarvan je 130 mag rijden en die geen belasting heft op vliegtickets straalt niet uit dat het ze iets uitmaakt. Ze stimuleren dat burgers vervoer kiezen dat slecht is voor het milieu."

Er zijn ook veel deelnemers die zeggen dat ze zich bewust zijn van hun ‘slechte gedrag’, sommigen schamen zich er zelfs voor. Ze zeggen de trein te pakken als het kan of betalen CO2-compensatie bij het boeken van een vliegticket.

LEES MEER: Wat vinden we eigenlijk belangrijker, economie of milieu? Moet Schiphol groeien of juist niet? Het panel deed onderzoek.

RAPPORTAGE ONDERZOEK VLIEGTAKS

over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.185 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 20 april 2018.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.
 De software is van Vision Critical.