Politici van VVD en vooral CDA bombarderen 2020 tot 'het jaar van immigratie'. Maar is dat ook voor mensen in het land het belangrijkste thema? Nee, dat is het niet.

Het CDA zet de laatste maanden vol in op het thema 'immigratie'. Eerder deze maand pleitte vicepremier, maar in deze hoedanigheid vooral CDA-kroonprins, Hugo de Jonge voor het aanscherpen van immigratieregels. Eerder zei collega-minister (en collega-CDA-kroonprins) Wopke Hoekstra al dat hij wilde 'definiëren welke mate van immigratie en integratie we succesvol kunnen dragen'. En ook Kamerlid Van Toorenburg lanceerde een plan om uitgeprocedeerden te straffen als ze niet meewerken aan hun uitzetting.

'Schengen in gevaar'

En het CDA is niet de enige die het thema hoog op de agenda zet: "Het hoofdpunt in Europa volgend jaar wordt migratie", zei ook Rutte in De Telegraaf - waarna hij vervolgde dat 'Schengen in gevaar is'. Partijen als FVD en PVV hebben immigratie al jaren als hoofdpunten op de agenda. En ChristenUnie en de SP kwamen in december met een plan voor werkvergunningen voor Oost-Europeanen.

Buiten de top-drie

Maar hoe hoog staat het thema bij mensen in het land? We vroegen 27.000 mensen 'aan welke thema's de politiek de komende jaren vooral aandacht moest geven'. Dat mochten ze zelf opschrijven, en uit de tienduizenden inzendingen kwam een beeld naar voren wat bovenstaande immigratie-offensief wel nuanceert: met afstand op de eerste plaats blijft 'zorg': ouderenzorg, gezondheidszorg, alle vormen van zorg. Daarna volgt 'het klimaat'. De top-drie is compleet met het thema 'onderwijs'.

Pas op de vierde plaats staat 'immigratie': daartoe rekenen we bijvoorbeeld ook 'vluchtelingen' en 'integratie'. Voorlopig is dit voor de meeste mensen dus niet hét thema. Alleen de achterban van FVD en de PVV hebben dit op één staan. En de kiezers van de partijen die het thema aansnijden deze maand? Bij CDA-stemmers staat 'immigratie' op vier, bij de VVD op vijf.

Lees ook

Slim is het wel

Tot zover de nuance. Want ook als mensen het thema niet meteen op één zetten, mogen partijen dat natuurlijk best doen. En, het is ook een slimme zet van het CDA. Want we zien dat de kiezers die nu Forum of VVD zouden stemmen, maar het CDA wél serieus overwegen, die partij aantrekkelijker vinden als ze voor een scherper immigratiebeleid kiest. Dat vertaalt zich nu nog niet in extra zetels, maar de weg naar de verkiezingen is nog lang.

Gijs Rademaker en Joost Vullings over de belangrijkste thema's voor kiezers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.