In de eerste Peiling na de gemeenteraadsverkiezingen wint GroenLinks vier virtuele zetels. De partij van Klaver noteert nu 18. De Peiling is de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door Ipsos. De PVV en D66 verliezen juist. Daarmee weerspiegelen de cijfers de trend van de verkiezingen vorige maand. 

De PVV en D66 verliezen in het onderzoek van De Peiling beide twee zetels vergeleken met een maand geleden. De partijen staan nu elk op 14. 

Verder blijven de verhoudingen gelijk. De VVD is met 33 zetels nog altijd ruim de grootste partij. Na enige afstand volgen GroenLinks (18), het CDA (15), de PVV (14) en D66 (14).

Half jaar Rutte III

Het kabinet Rutte III zit deze week precies zes maanden in het zadel. Een half jaar na installatie staat het kabinet 69 op zetels, een verlies van zeven zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen. Vergeleken met het vorige kabinet is een verlies van zeven zetels over vier partijen mager: kabinet Rutte II verloor 21 virtuele zetels in het eerste half jaar. De samenwerking tussen de partijen en de inkomensafhankelijke zorgpremie speelden coalitiepartners VVD en PvdA toen parten. 

KIJK & LEES VERDER:

De hele uitslag van deze maand is als volgt:

Uitslag De Peiling
over dit onderzoek
clock 24-04-2018 12:13

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1169 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 20 tot en met 23 april 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.