Van de coalitiepartijen zijn D66-kiezers het meest ontevreden over de rol van hun partij in het huidige kabinet Rutte III. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. Een meerderheid van die kiezers (57%), mensen die in 2017 nog op D66 stemden, ziet de D66-standpunten onvoldoende terug in het kabinetsbeleid.

Dat is anders bij coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. Het merendeel van hun kiezers - respectievelijk 78%, 55%, 59% - ziet wel de stempel van hun partij in het kabinet voldoende terug.  

Veel D66-ers negatiever over eigen partij

Daarnaast heeft bijna de helft (48%) van de D66-kiezers het afgelopen jaar een negatiever beeld gekregen van hun partij. Kiezers van de VVD (22%), het CDA (23%) en de ChristenUnie (12%) zijn minder negatief over hun partij gaan denken.  

Onvrede over concessies, referendum en Pechtold 

Veel D66-kiezers vinden dat de partij in de formatie te veel van hun standpunten heeft ingeleverd zonder daar wat voor terug te krijgen. “Ik vind dat D66 zich teveel laat gebruiken door de andere coalitiepartijen”, zegt een teleurgestelde kiezer. En een ander: “D66 laat zijn tanden niet zien.”

Ook is er verontwaardiging over het afschaffen van het raadgevend referendum. Een kleine meerderheid (54%) van hen steunt het afschaffen ervan wel, maar veel D66’ers storen zich aan de manier waarop hun partij ermee is omgegaan. “De rationele openheid maakt plaats voor gedraai en geklets om zich uit benarde situaties te wringen, terwijl iedereen ziet wat er gebeurt en weet waarom.”

Een laatste factor van onvrede voor D66-kiezers is het gebrek aan energie bij partijleider Alexander Pechtold. “Er mag wat meer peper in. Pechtold is niet meer zo 'swingend' als hij was.” Een meerderheid van zijn eigen kiezers (63%) heeft vertrouwen in hem, maar Rutte, Buma en Segers worden allen beter gewaardeerd door hun eigen kiezers.  

Kijk & lees ook:

Rapportage onderzoek: