Tweederde van de studenten (67 procent) die stage hebben gelopen in een verpleeg- of verzorgingshuis zijn ingezet als vast personeelslid. In ruim 80 procent van de gevallen gebeurde dit met regelmaat.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 600 MBO-studenten in de zorg. Circa tweehonderd studenten hebben wel eens handelingen uitgevoerd op de stage- of leerwerkplek waarvoor ze niet bevoegd waren. Het gaat hierbij om het uitdelen van medicijnen tot aan medische handelingen als wondverzorging en het geven van spuiten.

Vaak heb ik medicijnen uitgedeeld en prikken moeten zetten terwijl dat op school nog niet aan bod was gekomen. Ik had niet het idee dat ik kwam om iets te leren. Ik werd gedwongen handelingen uit te voeren die ik maar voor 50% beheerste,” aldus een studente.

‘Tijdens mijn allereerste stage moest ik een klysma geven. Dat was afschuwelijk, ik had dat nooit mogen doen. De bewoonster viel flauw.’

Ook komt het volgens de studenten vaak voor dat ze alleen verantwoording moesten dragen over een groot aantal cliënten. In EenVandaag vertelt een leerling dat ze ’s nachts alleen de verantwoording droeg voor dertig dementerende bejaarden.

Een stagiaire liet de redactie weten: 'Ik moest als stagiaire een paar uur een afdeling runnen waar geen personeel was. Ik kende er niemand. Er lag iemand aan de zuurstof en iemand aan de sondevoeding. Dat mag helemaal niet!'

Handen tekort

Zeven op de tien (69 procent) studenten die stage hebben gelopen in een verpleeg- of verzorgingshuis heeft zelf ervaren dat er handen tekort waren aan het bed.

De werkdruk beoordeelt 59 procent als te hoog. De werkomstandigheden in verpleeghuizen zijn volgens studenten slechter dan in verzorgingshuizen.

Over het onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 22 maart en 11 april 2011, deden 600 studenten mee, verspreid door het hele land. Ze volgden een van de vier MBO-opleidingen waarmee je later in de ouderenzorg terecht kan; Helpende Zorg&Welzijn, Zorghulp, Verzorgende IG of Verpleegkunde.

Bekijk ook: Studenten mijden de ouderenzorg

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.