Emile Roemer is volgens jongeren de beste politicus van 2011. Ruim een vijfde (21%) koos voor hem. Op de tweede plaats staat Mark Rutte, die net voor Alexander Pechtold eindigde. Dit blijkt uit onderzoek van 1V Jongerenpanel onder 1.600 jongeren.

De belangrijkste argumenten voor jongeren om op Roemer te stemmen is dat hij humor heeft, goed luistert naar de mensen in het land en duidelijke taal spreekt.

"Alles wordt met goede argumenten en voorbeelden uitgelegd. Hij is niet populistisch maar realistisch. Kortom, een zeer goede vertegenwoordiger van de jeugd," aldus een deelnemer.

Op vier eindigt Geert Wilders en de vijfde plaats is voor Jan Kees de Jager. Op de vraag welke politicus het ‘t afgelopen jaar het zwaarst heeft gehad, wordt Job Cohen het meest (38 procent) genoemd.

Belangrijkste gebeurtenissen 2011

Gevraagd naar de belangrijkste politieke gebeurtenissen van het jaar komen de jongeren met de volgende top-3:

1. Nederlandse politici houden zich bezig met aanpak eurocrisis

2. Bezuinigingen op de zorg

3. Politieke verdeeldheid rond de uitzetting van Mauro

Aan dit onderzoek deden 1.618 jongeren mee van 12 t/m 24 jaar. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Maandag in een extra lange uitzending van EenVandaag wordt bekend wie de leden van het EenVandaag Opiniepanel de beste Politicus van het Jaar vinden, de enige grote publieksverkiezing.