Help. We gaan eraan! Volgens de helft van jullie gaat de wereld binnen honderd jaar kapot, als we zo doorgaan. De ene helft ligt wakker van de klimaatproblemen, de andere helft slaapt prima. Check de uitslag van het klimaatonderzoek i.s.m NOS Headlines en MSN.nl.

Klimaathype

In het kader van de Klimaattop in Kopenhagen ondervroegen wij 1900 jongeren (12 t/m 24 jaar) over het klimaat. Volgens eenvijfde is de opwarming van de aarde een mediahype. Jongens zijn hierin sceptischer dan meisjes. Een deelnemer: “De klimaat top is één grote poppenkast. Al die wereldleiders gaan met hun privé vliegtuig daar naar toe. Laat hun maar eerst het goede voorbeeld geven!”

Vliegtuig en stopcontact

Zeventig procent geeft aan (redelijk) milieubewust te zijn. Een ruime meerderheid haalt de oplader uit het stopcontact en draait de verwarming uit als hij/ zij het huis verlaat. Toch zou slechts eenderde kiezen voor groene stroom. En met het vliegtuig op vakantie? Dat doet tweederde een of meerdere keren per jaar.

Jullie eigen klimaat-antwoorden:

1. Ik heb mijzelf een veganistisch dieet aangemeten

2. Ik douche me in de zomer wel eens met de gieter

3. Ik heb 6 verschillende zakken waar ik mn vuilnis in doe: gft, plastic, papier, batterijen, glas en restafval!

4. Ik heb een brief naar de minister van lanbouw en milieu gestuurd dat vrachtwagens e.d. op gebruikt frituurvet moeten rijden.

5. Ik zit elke dag 15 minuten op de home trainer, voor 30 minuten computeren

Ook heeft een deelnemer het gouden plan om bewoners van de gevangenis stroom op te laten laden via hometrainers. Dat is lekker makkelijk!

Geldbuidel

Oké, maar wie moet het klimaatprobleem nu aanpakken? Volgens jullie zijn dit:

1. de wereldleiders

2. de burgers (wij zelf dus)

3. bedrijven/ instanties

En dan nog die triljoenen dollars en euro’s die daarbij aan pas komen. Die kosten moeten betaald worden door alle geïndustrialiseerde landen, vindt ruim veertig procent. En daar horen opkomende vervuilers China en India ook bij.