De strijd was eventjes spannend, maar jullie hebben gekozen voor Femke Halsema als Politicus van het Jaar 2010! Bijna een op de vijf leden stemde op haar als beste politicus van 2010. Geert Wilders greep met 16 procent van de stemmen net naast de titel maar versloeg wel premier Mark Rutte (15 procent), die als derde is geëindigd.

‘Halsema gooit niet met modder’

Waarom Halsema? Jullie vinden dat zij de beste is in debatteren, dat ze betrouwbaar overkomt en duidelijke taal spreekt. ‘Zij is tijdens de campagne het meest bij haar eigen principes gebleven en heeft niet met modder gegooid - zoals veel anderen wel hebben gedaan,’ aldus een deelneemster.

Wilders en Rutte vallen bij jullie in de smaak door hun heldere taalgebruik. Wilders luistert bovendien goed naar de mensen in het land en in Rutte wordt gezien als een goede leider.

Doorzakken met Wilders

Geert Wilders is de favoriete politicus om een avondje mee door te zakken. 10 procent zou graag met hem de kroeg in willen duiken. Met Halsema willen de jongeren het liefst een beschuitje eten, op de voet gevolgd door Marianne Thieme.

WK-finale meest gedenkwaardig

De WK-finale Nederland-Spanje is voor de helft van jullie de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar (51 procent). Op twee staat ook een sportmoment: de verkeerde wissel van Sven Kamer tijdens zijn Olympische 10 kilometer (26 procent). Gelukkig ook nog wat politiek. Op de derde plaats komt het aantreden van het minderheidskabinet Rutte (18 procent).

Strafblad? Opstappen!

De laatste maanden was er veel te doen om het schimmige verleden van sommige kamerleden. Wij vroegen ons af hoe jullie daar tegenaan kijken. En wat blijkt? Het hebben van een strafblad vindt meer dan de helft van jullie (51 procent) genoeg reden om een Kamerlid direct weg te sturen. Dat is nog eens duidelijke taal. Maar zo streng zijn jullie nu ook weer niet. Want het roken van een jointje, het bezit van porno of betrapt worden met drank op achter het stuur door een Tweede Kamerlid willen jullie wel door de vingers zien. Er zijn echter grenzen. Een politicus die iemand mishandelt heeft, (80 procent), iets gestolen heeft uit een winkel (54 procent) of een kopstoot heeft uitgedeeld (58 procent) mag wat de jongeren betreft direct zijn toegangspasje naar de Tweede Kamer inleveren.

Top 10 Politicus van het Jaar

En dan nog even voor de statistieken, de door jullie samengestelde top-10 van beste politici van 2010:

1. Femke Halsema (19,2 procent)

2. Geert Wilders (15,8 procent)

3. Mark Rutte (14,8 procent)

4. Alexander Pechtold (12,2 procent)

5. Emile Roemer (7,6 procent)

6. Wouter Bos (5,4 procent)

7. Job Cohen (5,0 procent)

8. Jan Peter Balkenende (3,5 procent)

9. Camiel Eurlings (2,1 procent)

10. Jan Kees de Jager, Andre Rouvoet (1,7 procent)

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 01 en 09 december 2010, deden 1400 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.