In de Tweede Kamer werd donderdag een hoorzitting gehouden over het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland. De topmensen van Shell, AkzoNobel en Unilever gaven daar tekst en uitleg aan Kamerleden over de omstreden belasting.

Tijdens de hoorzitting stelde Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, dat Shell verantwoordelijk is voor honderdduizend hotelovernachtingen in Nederland:

Marjan van Loon, van Shell, in de Tweede Kamer

Shell zelf geeft in een schriftelijke reactie aan dat Van Loon zich baseert op cijfers die afkomstig zijn van Shell Travel.  Shell Travel heeft deze cijfers verkregen via de online 'booking tool' van de oliemaatschappij. 

Volgens Vincent Pahlplatz, voorzitter van het drie, vier- en vijfsterren hoteloverleg in Den Haag en general manager van het Haagse Marriott Hotel, kloppen de cijfers van Shell. Volgens Pahlplatz is Shell in Den Haag de grootste afnemer van hotelkamerovernachtingen. Ook worden er door Shell veel kamers geboekt in de plaatsen Rijswijk, Rotterdam en Amsterdam. “Via cijfers van internationale reisbureaus zien we dat over de jaren heen zien dat Shell tussen de vijftig en zestigduizend kamerovernachtingen afneemt in de stad Den Haag. Tel daar de twintigduizend overnachtingen van Rijswijk bij op en je kant niet anders dan concluderen dat de cijfers van de topvrouw van Shell kloppen.”

Feit of Fictie?

De uitspraak van Marjan van Loon over hotelovernachtingen van Shell blijkt helemaal te kloppen. De stelling is dus een feit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.